61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар, случаят

...
61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар, случаят
Коментари Харесай

Лекари спасиха жена, пипнала опасна бактерия човекоядец

61-годишната жена е била на отмора на къмпинг Силистар, казусът към този момент се разказва в научна обява и ще бъде докладван на конгрес
В Бургаската болница избавиха жена с рядка, само че извънредно рискова бактерия - Вибрио вулнификус. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи гибел, по тази причина са наричани „ бактерии човекоядци “. В България няма данни за човек, оживял след заразяване по кръвен път. Единственият разказан в литературата случай е на белгийски екскурзиант, отказал хоспитализация и умрял за часове, заяви доктор Калина Цанкова, шеф на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас. Миналата година в научни изявления са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия извършител.

61-годишната жена е била на отмора на къмпинг Силистар. Наранява крайници си на шезлонга, само че макар откритата рана влиза в морето. Още същият ден кракът се подува, появяват се огромни мехури, подвига температура. Пристига в болничното заведение в дежурството на хирурга доктор Тодор Шуплев. „ Установихме зараза. Последва хирургична обработка на крайници, с цел да не допуснем тя да се популяризира. Взехме и микробиологична проба “, описа той.

Д-р Калина Цанкова разпознава причинителя незабавно, въпреки че го е виждала единствено три пъти в своята процедура. „ Невъзможно е да объркаш. Тази бактерия е преносима, особено е, че не пораства в среда, в която порастват сходните на нея “, изяснява тя. Незабавно е направена антибиограма, стартирано е антибиотично лекуване, което редом с хирургичното дава резултат, само че не незабавно.  „ Имаше миг, в който се появиха признаци на полиорганна непълнота, на сепсис. Жената беше замаяна, не познаваше околните си. Консултираха ни сътрудниците от реанимацията, ползвахме методична помощ и на Клиниката по гнойно септична хирургия в „ Пирогов “, описа доктор Тодор Шуплев. След близо месец битка за живота и 10 интервенции, в които взе участие целия състав на Втора хирургия, дамата е изписана в положително положение. И с два крайници – всекидневно в сходни случаи се постанова ампутация, с цел да не се популяризира инфекцията.

„ Хората не допускат до каква огромна пакост може да докара една раничка. Това е отворена врата за инфекции, по тази причина дано да бъдат деликатни и да не влизат в морето с пресни рани “, приканват лекарите. Те имат данни от свои сътрудници от друго лечебно заведение за още трима пациенти, които това лято са починали от сепсис след заразяване със същата бактерия.

 „ Характерен за всички е пониженият имунен отговор – възрастни хора, с съпътстващи болести. Не бива да се изпада в суматоха, тъй като инфекции е имало и постоянно ще има “, разяснява доктор Цанкова. Според нея, необикновеното разпространяване на бактерията се дължи на прекомерно горещия климат това лято, с малко превалявания. Вибрио вулнификус живее в топла, леко солена вода, нормално там, където региони със сладка вода – да вземем за пример реки, се срещат с морето.

Едномесечното лекуване на пациентката е надхвърлило няколко пъти цената на клиничната пътека. Само медикаментите костват 9000 лева, без да се считат други консумативи, десетте интервенции, трудът на лекари, сестри, лаборанти. „ Когато се пита за какво държавните лечебни заведения са в недобро финансово положение, това е една от аргументите. На всеки 3-4 месеца имаме по един сходен пациент, който се нуждае от дълготрайно лекуване “, показват от Втора хирургия.

Случаят към този момент се разказва в научна обява и ще бъде докладван на конгрес. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР