604 млн. лв. повече за пациенти и медицински специалисти, по-високи

...
604 млн. лв. повече за пациенти и медицински специалисти, по-високи
Коментари Харесай

Националният рамков договор: Повече пари за пациенти, по-високи заплати и увеличени бюджети за болниците

604 млн. лева повече за пациенти и медицински експерти, по-високи заплати и увеличени бюджети за лечебните заведения с почти с 25%. Това е заложено в Националния рамков контракт за медицинските действия, който e подписан през днешния ден - гласи прессъобщението на министерството на опазването на здравето.

Промените плануват и по-високо възнаграждение за персоналните лекари, в случай че вършат повече профилактични прегледи. До 1 август би трябвало да проработи и електронното пациентско досие.

Някои хора са дисциплинирани. Други чакат, до момента в който визитата при доктор стане неизбежно.

" Според мен всеки би трябвало да си следи неговото здраве, което е най-важно в живота, а и въпреки всичко докторите би трябвало да те видят ", разяснява Венцислав.

" Не съм ходил при персоналния си доктор, само че все пак той не се интересува дали съм здрав или не. Той се интересува единствено да вземе парите ", сподели Любомир.

През последните две години персонални лекари виждат, че профилактичните прегледи са останали на назад във времето. Тази година обаче има раздвиждане.

" В множеството случаи те идват с някакъв здравословен проблем. Когато обсъдим тематиката да се извърши профилактичен обзор. И когато ние правим превантивна активност ", съобщи Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор в София.

" Добре е и самият пакет да бъде повишен, тъй като в този момент, примерно, има една неправда ", сподели доктор Виделина Моллова, общопрактикуващ доктор в гр. Русе.

С цел повишение на профилактиката подписаният през днешния ден анекс към Националния рамков контракт планува увеличение на парите, които да получават персоналните лекари при изработен профилактичен обзор. Досега за изработен профилактичен обзор лекарите получаваха 18 лв..

" Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от доста години да се преодолее тази диспропорционалност ", сподели доцент Васил Пандов, ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

Според пациенти обаче новите правила крият опасности.

" Например, дали няма да се усилят злоупотребите и надписванията на фиктивни пациенти. На второ място дали няма да се претрупват пациентите и на трето място дали в действителност ще се извърши цялостният размер по здравна каса ", сподели Станимир Хасърджиев, ръководител на Национална пациентска организация.

Миналата година направените профилактични прегледи за цялата страна са малко над 36%. Най-много са в Пловдив, Пазарджик и Монтана. А минимум - в Силистра, Габрово и Стара Загора.

" Няма по-голяма глоба за индивида от това някой ден да се озове в кабинета на лекаря и да откри, че е пропуснал заболяване, което е могло да бъде предотвратено навременно ", съобщи Асена Сербезова, министър на опазването на здравето.

Глобата за хора, които не отидат на профилактичен обзор, е 50 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР