601 деца от 13 софийски училища бяха прегледани от началото

...
601 деца от 13 софийски училища бяха прегледани от началото
Коментари Харесай

601 деца прегледани за месец от кампанията на СО и Българското дружество по Детска офталмология

601 деца от 13 софийски учебни заведения бяха прегледани от началото на акцията за безвъзмездни очни прегледи на първокласниците, проведена от Столичната община и Българското сдружение по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика.

От 10 февруари досега екипите на Очна клиника на УМБАЛ " Александровска " и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 136 СОУ, 30 СУ, 46 ОУ, 76 ОУ, 192 СУ, 200 ОУ , 83 ОУ, 84 ОУ, 18 СУ, 20 ОУ, 22 СУ, 1 СУ  и 32  СУИЧЕ.

Програмата за осъществяване на безвъзмездни очни прегледи на децата от първи клас беше утвърдена от Столичния общински съвет в края на предходната година. За нейното осъществяване Столична община отпусна от своя бюджет 30 000 лева

Целта на акцията е  да бъдат обхванати всички първолаци в общинските учебни заведения в София. Прегледите се реализират на място в учебните заведения. Офталмолозите правят клиничен обзор за зрителна заостреност, цветно зрение и авторефрактометрия. При съществуване на зрителни проблеми, родителите се уведомяват и насочват за следващи дейности.

Преди няколко години пилотен план за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен взаимно от Столичната община и Клиниката по очни заболявания на " Александровска болница " и с поддръжката на Организацията на евреите в България " Шалом ", с ръководител проф. доктор Александър Оскар.
Тогава бяха прегледани повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При над 10% от децата се откри проблем, който постанова спомагателни проучвания и лекуване. На базата на този пилотен план бе създадена Програмата, която се осъществя през тази образователна година по концепция на кмета Фандъкова и проф.д-р Оскар.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР