6000 лева плаща местната управа на Стара Загора за изработка

...
6000 лева плаща местната управа на Стара Загора за изработка
Коментари Харесай

Стартират конкурси за монумент Център на Вселената и нова визия за Руския пазар в Стара Загора

6000 лв. заплаща локалната администрация на Стара Загора за направа на паметник с надпис „ Център на Вселената “. 7000 лв. пък е наградният фонд за абстрактен план за нова визия и благоустрояване на Руския пазар с уголемение на улица „ Капитан Петко челник “.
На територията, която е обект на състезанието за нова визия, към този момент е основана нова организация на придвижването. Предвижданията на Общия организационен проект на Сара Загора е ул. „ Капитан Петко челник “ да бъде четирилентова.
Всичко това изисква нова визия и благоустрояване на Руския пазар и превръщането му в център за търговия на кв. „ Казански “ и кв. „ Три чучура “.
Ул. „ Кап. Петко челник “ ще бъде разширена от бул. „ Славянски “ до кръговото кръстовище при бул. „ Цар Симеон Велики “ за да се сътвори хармонична и естетическа градската среда, която да има капацитет за нов живот и развиване.
Идейният план, който бъде класиран преди всичко, ще получи наградаот 4000 лв., за второто място премията е 2000 лв., а за трето – 1000 лв.. Първенецът ще подписа контракт с локалната администрация за работен план на стойност 100 000 лв..
През март месец пък локалният парламент в Стара Загора гласоподава нещо в действителност любопитно.
Той даде единодушие знакът „ Център на Вселената “ да бъде подложен до входа на районната библиотека „ Захарий Княжевски “ (по решение на Общински съвет – източно и южно от стълбището, което свързва бул. „ Реуски с котата на градивното му премостване).
Идеята за подобен паметник отлежава в Стара Загора повече от 15 години.
Тя е на Пламен Русев – някогашен народен представител от ГЕРБ, и предприемача Николай Далаков – притежател на винарска маза.
За първи път в община Стара Загора те подали молба през 2003 година, с която поискали позволение със лични средства да изградят монумент/ знак „ Център на Вселената “. Тогава от управата им дали отговор, че концепцията е забавна и ще я предложат за разискване на Обществения съвет по естетизация на градската среда. Пет години по-късно бизнесмените внесли нова молба, само че не получили отговор. За трети път поискали позволение през 2010 година
На проведенив наличие на локалните медии съвещание на Обществения съвет по естетизация предлагането било оценено като „ изключително огромно и автентично “, извънредно потребен детайл към туристическия профил на града.
Камарата на архитектите в Стара Загора смята, че концепцията е добра, а реализацията й би основала нов знак, който с помощта на своята уникалност (друг подобен аналог няма в света) би основал нова туристическа атракция, а оттова би повишил интереса към културата на града.
Според архитектите мястото би трябвало да е „ натрапващо се и крещящо “, в това време да е елементарно и ясно очевидно, да е налично за коли и пешеходци, да има пространство за наблюдаване, съзерцание и снимане.
Проверка в Патентното ведомство сочи, че концепцията на Русев и Далаков е патентована като комерсиална марка с лого. Апликацията е била подадена през 2010 година, регистрацията е от януари месец 2012 година, а срокът й изтича през октомври 2020 година Сведение за нея има и в Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност.
Основната цел на плана е да бъдат привлечени повече туристи. Освен това обаче двамата са си резервирали всички типове рекламни действия, касаещи използването на това название, обучение, образование, забавление, спортна и културна активност, ресторантьорство, краткотрайно настаняване.
След като има към този момент единодушие на Общинския съвет, следва да бъде разгласен конкурс за правене на паметник със знака „ Център на Вселената “ според утвърдено техническо задание.
Община Стара Загора ще разпореди на спечелилия правенето на плана, като за първо място е планувана премия от 3000 лв., за второто място е 2000 лв., а за третото – 1000 лева Парите за наградния фонд са обезпечени от Русев и Далаков. Средствата са към този момент импортирани по дарителската сметка на общината.Самото създаване на знака с впечатляващ надпис е неин ангажимент.
Идеята хрумнала на Пламен Русев по време на многочислените му пътешествия по света. След като видял забитото колче в Аржентина с надпис " Края на света " и в Еквадор „ Средата на света “, си споделил: „ Защо пък родният ми град да не е центърът на Вселената!? “.
Съгласен с изказванието, че центърът на Вселената е в Стара Загора е и шефът на обсерваторията в града, съгласно който е прекомерно късно към този момент някой да го оспори, тъй като към този момент е патентовано.
Когато монументът бъде построен, който мине през Стара Загора и се спре до него, ще получи документ за спомен, който ще удостоверява, че е бил в центъра на Вселената.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР