600-те жители на с. Сърница станаха свидетели на невиждана демонстрация

...
600-те жители на с. Сърница станаха свидетели на невиждана демонстрация
Коментари Харесай

Чобанинът Бейсим изправи на крак МВР като Чакъра

600-те поданици на с. Сърница станаха очевидци на невиждана проява на мощ на Министерство на вътрешните работи. Спокойното родопско село се разсъни под полицейска обсада сутринта на 30 ноември, а повода се оказа съседски скандал, в който овчарят Бейсим стреля със самоделна пушка и рани с нож съседката си. 55-годишният мъж откри огън и по пристигналите да го задържат служители на реда, а след това хвана гората и накара спецчасти 20 часа да го търсят.

В селото, в което 100 % от жителите са турци, не са виждали толкоз жандармерия даже в срамните времена на Възродителния развой. Не единствено този паралел бе изработен обаче. Овчарят Бейсим се оказа по-опасен от харманлийския чудак Тодор Димов - Чакъра, който бе взривен с гранатомет на 10 декември преди 18 година при сходна акция на Министерство на вътрешните работи. Зрителите на интервенцията, която стана първа вест в множеството медии във вторник, се чудят за какво при съществуване на такива запаси не се пазят дребните обитаеми места, в които възрастни хора са нападани, ограбвани и насилвани от бандити.

Полицейската акция край Харманли от 2003 година, прикова репортерските камери и апарати за дълго и тогава. Само че репортерите, отразявали тези събития в мразовития също като вторник декемврийски ден, не помнят такова скупчване на тежковъоръжени униформени и техника. В залавянето на пастир, въоръжен със самоделна пушка, бяха включени снайперисти, гранична полиция, към селото потеглиха 4 бронирани машини, над Сърница пиле не можеше да прехвръкне, като че ли ще ловят най-големия терорист, разясниха хората.

Въпреки този голям запас, заградителните мероприятия, наблюдателните станции и цялата техника, хвърлена в горите над Сърница, въоръженият със самоделна пушка чобанин, бе хванат от елементарен локален човек, също пастир, чак в Черноочене, Кърджалийско. Факт, който призна даже главсекът на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който също пристигна в Сърница. Според него хвърлянето на сходни сили в залавянето на един човек, е целесъобразно, тъй като Бейсим е въоръжен и престъпно проявен, имал е смелостта на стреля при идването на полицията в понеделник вечерта. Криминалните прояви на Реджеб са свързани с обири и противозаконни муниции. Иначе в селото го знаят като добър човек, който на никого не е сторил нищо неприятно. Реджеб обаче имал остаряла омраза със прилежащото семейство. Животните му газели техния, неограден двор. Скандалите били чести, боят над Бейсим също, а в ръководството в общинския център Минерални бани не липсвали и тъжби, описа стреснатият от интереса и униформените брат на овчаря Юсеин. Ако битовият проблем бе решен, може би нямаше да се стигне до интервенцията на Министерство на вътрешните работи и хвърлянето на голям човешки и механически запас. Между другото, за развъждането и напредването на животи си има ясно написани правила и в закон, и в кметски заповеди. По селата обаче тези правила всеобщо не се съблюдават и това основава междусъседски войни. Така от дребна битова свада и неспазване на обикновени правила, се стигна до полицейска интервенция с мащабите на военни маневри.

Неглежиране на разпоредбите докара до акцията през декември 2003 година край Харманли. Барикадиралият се във вилата си Тодор Димов - Чакъра трябваше да е в пандиза, защото имаше влезнала в действие присъда. Той напълно не бе единственият и когато управляващите най- сетне се сетиха, че има прекомерно доста наказани на независимост, Чакъра се барикадира и стана медиен воин. Срещу него бе изпратен гранатомет, а против сходна мощ на Министерство на вътрешните работи всеки боеприпас е безпомощен. Ако Чакъра бе влезнал в пандиза в точния момент, може би щеше да е жив и от дълго време да е на независимост.

Между другото, през 2012 година България бе наказана от Съда по правата на индивида в Страсбург за нарушение на правото на живот на Димов. Въпреки, че съдът записа, че той е потвърден нарушител, наложи на страната ни санкция от 50 хиляди евро.Официално Димов самичък се е взривил с ръчна граната, а не е умрял от подпалването на къщата вследствие на обстрелването. Тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а по- късно министър ръководител на страната, Байко Борисов, постоянно е казвал във връзка на решението на съдиите в Страсбург, че не се усеща отговорен, защото Димов е стрелял по служители на реда, а правото му на живот не е било нарушено.

Бейсим също стреля с противозаконни пушки, евентуално доста хора в селото са заели, че ги има. Домът му обаче е цялостен, а той е жив. Операцията е сполучлива, в Сърница ще имат дълго да разискват в единствения хоремаг, които във вторник направи невъобразим оборот, дали чобанинът Бейсим е поставил Министерство на вътрешните работи в дребния си джоб? Отговор на този въпрос може да дадат от вътрешното министерство, в случай че наградят овчаря от Черноочене, който самичък и с голи ръце залови въоръжения и рисков дезертьор.

АНАЛОГИЧНО

СОБТ, " Кобра " и жандармерия арестуваха на два пъти Рамбо от Орешник

Аналогичен случай на този от Сърница се случи на два пъти в друго китно село от Хасковска област. Става дума за тополовградското с. Орешник, където през февруари 2018 и октомври 2019 година имаше интервенции по залавянето на Иван Пачелиев. Той е подготвен и служил 5 година във френски Чуждестранен легион, взел участие в бойни задачи, по тази причина получи прякора Рамбо от Орешник.

Тогава също се изсипваше голям запас на Министерство на вътрешните работи. Освен полиция и жандармерия, в сакарското село дойдоха командоси от СОБТ и от спецотряда " Кобра ". Липсваха единствено представители на сухопътните войски и военноморския флот.

 При първия случай Пачелиев посрещна чиновници на БОП със пукотевица във въздуха. После - на 20 февруари, Пачелиев излязъл от къщата си и тръгнал да си купува кафе. На към 500 метра от вкъщи си бил сюрпризиран от спецчастите, които го арестували. При задържането в него не било намерено никакво оръжие, даже и нож. Няколко дни в двора и жилището му текоха огледи, тъй като имало подозрение, че бил заложил бомбени клопки. При задържането Ръката на Рамбо от орешник бе изкълчена. Той се съгласи ставата му да бъде наместена,чак откакто съдът го пусна от следствената килия. Тогава му бе повдигнато обвиняване за нелегално владение на оръжие и муниции.

На 10 октомври 2019-та тополовградското село изпита чувството за към този момент нещо претърпяно. В този ден Иван умъртви с нож в локалната здравна работа 72-годишния фелдшер Димитър Факиров. По тялото на възрастния мъж проверяващите преброиха 38 прободни рани. След часове обсада и договаряния с барикадиралия в дома си Пачелиев той бе закопчан с белезници, този път без изкълчвания.

За убийството Рамбо от Орешник получи 25 година решетки на 2 инстанции. Предстои и произнасянето на Върховния касационен съд.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР