600 млн.евро или 1,2 млрд. лв, което е над 10%

...
600 млн.евро или 1,2 млрд. лв, което е над 10%
Коментари Харесай

1,2 млрд. по Плана ни отряза ЕС, изместилите готовия проект за метро проекти отпаднаха поради несъстоятелност, усвоили сме 3% за 3 г. и ще връщаме милиарди

600 млн.евро или 1,2 милиарда лева, което е над 10% от общата сума за България по Плана за възобновяване и резистентност ни бяха отрязани от Европейската комисия. Първоначално трябваше да вземем 12 млрд.евро. Понеже не успяхме нито през 2020, нито през 2021 година като всички други страни в Евросъюза да го защитим, а го почнахме от 2022 година, парите за нас бяха понижени на половина до 12 млрд.лв.

Сега, тъй като не изпълняваме 4 от критериите, с които трябваше да сме приключили още преди година, държавното управление на Европа ни кастри още 10 на 100. И от 6,3 млрд.евро, отиваме на 5,7 милиарда евро. Официално, с цел да не ни обиди, Европейска комисия се майтапи, че понижението е поради прекомерно положителните резултати на България и намаляващата потребност от поддръжка. Комедията, която е и покруса, че досега за близо 4 година сме усвоили едвам 3% от парите. Сред тях са скандалните ядливи чаши на новия столичен кмет Терзиев и други планове на компании на водачите на ръководещата партия за общо 12 млн.лв.  

Всъщност, единственият огромен план по Плана – разширението на третата Зелена метролиния от Орлов мост до Окръжна болница през Гео Милев, Слатина, Арена Армеец и бизнесситито към Дъ Мол, импортиран преди 2 година от Йорданка Фандъкова с цялостното утвърждение на Брюксел, беше махнат от Плана.

По подигравка на ориста, заменилите го по волята на тогавашния и настоящ финансов министър Асен Василев фантазии – нови влакове за " градска железница ” от София Север до Подуене и интермодален терминал в Русе, откъдето беше тогавашния транспортен министър Ник Събев – Еконтий, изпадат от Плана заради неспособност за осъществяване, за която писахме още от първия ден преди близо 2 години.  

От тях предишния декември към този момент ни бяха преведени авансово 1,37 млрд.евро, само че най-вероятно няма да вземем втория транш от 1,4 млрд.лв. до края на 2023 година, заради некомпетентност на държавното управление Денков, макар че въпросният транш му е записан като един от петте " целта ” в програмата на кабинета, дружно с другите миражи – утвърждение за Шенген и Еврозоната тази година.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР