600 души на час – толкова туристи обикновено се качват

...
600 души на час – толкова туристи обикновено се качват
Коментари Харесай

Има ли двоен стандарт при прилагането на законите в планините?

600 души на час – толкоз туристи нормално се качват с кабинковия въжен превоз към връх Мусала през лятото. С тази информация не бяха осведомени нито от Министерството на околната среда и водите, нито от Национален парк “Рила”. Организирането на към 1000 души в всеобщ поход до върха обаче провокира санкция за известен влогър. Според него наказания се постановат изборно.

След абсурда поради всеобщо нанагорнище на връх Мусала – има ли двоен стандарт от страна на институциите и съблюдава ли се законът от всички?

“На същия ден имаше още две, не дребни групи, които потеглиха преди нас, стотици други се провеждат в пансион за всеобщо нанагорнище на Мусала всяка година. Защо няма санкции за тях?”, разяснява Слави Панайотов в персоналния си YouTube канал, съобщи БТВ.

Всяка година хиляди означават празника на Рила с проведено всеобщо нанагорнище на Мусала, а ограничавания за броя гости няма в нито един от българските паркове.

От Асоциацията на парковете в България обясниха, че в зоните с лимитирано човешко влияние не е желателно да минават по повече от 20 души.

“Групата от доста хора се движи в необятен фронт и стартира да минава в профил на пътеката. Така се образуват нови коловози и надлежно ерозия”, разяснява Тома Белев.

На уеб страницата на парка информация за зоните с лимитирано човешко влияние може да бъде открита в организационен проект, дълъг над 330 страници. Представителят на Сдружение за дива природа “Балкани” упрекна в безхаберие Министерството на околната среда и водите.

“Налагат се санкции единствено, когато жертвите са по-малки. Елементарно беше министерството да осведоми хората, в случай че са сред хижата и върха да се разделят на по-малка група. Чакат някой да наруши закон и постановат оптималната глоба”, сподели Андрей Ковачев.

От Национален парк "Рила " отхвърлиха коментар по тематиката. Поискахме и писмото, в което публично са забранили провеждането на сходно събитие, само че не получихме достъп до него. А влогърът Слави към този момент се закани, в случай че бъде санкциониран, да провежда нов всеобщ поход, този път от Министерски съвет до Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР