600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за

600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за ...

София произвежда 1/3 от износа на България.


600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за приватизация отчете Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за отминалата 2017 година пред Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет. Общата стойност на икономическите и финансови показатели от изпълнението на дейността на СОАПИ по приватизация и следприватизационен контрол е в размер на 54 588 620 лв. В списъка за приватизация за тази година са включени 176 обекти, а прогнозната сума е в размер между 53 200 000 и 56 000 000 лева.

„СОАПИ стана входната врата на бизнеса за София. Над 80 бяха инвестиционните проекти, по които се работеше. Агенцията успя да представи успешно възможностите на града извън пределите на страна. Натрупахме сериозна база от данни за икономиката в столицата.“, каза председателят на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на СОС Николай Стойнев.

СОАПИ има работи по общи проекти с държави от Европейския съюз, Южна Корея, Скандинавието.

„Инвестиционният климат в София е стабилен. Градът произвежда една трета от износа на България и има 700 000 работещи хора. Последната статистика показва, че съотношението между мъжете и жените на работните позиции е 50 на 50. ИТ-индустрията, аутсорсинг бизнеса и промишлеността са в основата на компаниите с висока добавена стойност“, каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Агенцията.

Той посочи, че последният успех на екипа на СОАПИ е финализирането на проекта на белгийската компания „Мелексис“, които преди няколко дни обявиха, че не само ще останат в България, но и ще отворят 300 нови работни места и ще инвестират още 75 млн. евро. „Това стана с активната подкрепа на кмета на София Йорданка Фандъкова, Николай Стойнев и общински съветници“, каза Данаилов.

Договорът за партньорство между София и Лондон по програмата „City to City“ е окончателно подписан. Близо 70 компании от София са проявили интерес като повече от тях са готови да работят в България и да изнасят за лондонския и английския пазар. Една от тях е „Софийска баница“, която вече пише бизнес проект за баничарници на Острова. Предстои подобно подписване на договор за сътрудничество с Виена, а само преди ден СОАПИ покани италиански градове да се включат в инициативата.

Източник: trud.bg