60 ученици от цялата страна се включиха в Националното състезание

...
60 ученици от цялата страна се включиха в Националното състезание
Коментари Харесай

Ученици измерваха сърдечен пулс по кардиограма на състезание по природни науки

60 възпитаници от цялата страна се включиха в Националното съревнование за основни компетентности по естествени науки. Тази година тематиката бе " Природните науки и медицината ", която сложи учениците в близки до живота и действителността обстановки, изправи ги пред проблеми, които могат да бъдат решени посредством познания и умения по естествени науки - химия, биология, физика, и математически калкулации.

Участниците имаха задача да дефинират честотата на сърдечния пулс по кардиограма, да създадат заключения за мощността на сърцето и да обяснят за какво налягането на китката не е толкоз тъкмо, колкото това на лакътя. Учениците дружно измерваха, смятаха, боравиха с формули, даже се постановяваше сами да сформират формули.

Задачите в това съревнование са интердисциплинарни и доста близки до живота, с цел да може всеки възпитаник да разпознае себе си и като способен в съответната естествена област, и като жител, който може да бъде потребен и има самочувствие на човек, който се оправя с провокации.

Състезанието мери предвидливост и дарба за преценка. Една от оценените компетентности при представянето на тимовете е обвързвана с това до каква степен състезателят умее да основава интерес у публиката и до каква степен е безапелационен.

Решаваща за надпреварата е думата " умения ", която е в основата на екипната работа на образуваните тимове.

Всеки район от страната взе участие с по двама състезатели. Участниците бяха разпределени на инцидентен принцип в 10 тима с по шестима състезатели.

На първо място с 49.3 точки е тимът, в който участваха Дона Димова от МГ във Варна, Стилиян Узунов от ПМГ във Велико Търново, Траян Илиев от ПМГ в Силистра, Кристина Манова от ПМГ в Ямбол, Валерия Стоянова от ППМГ във Враца и Красимир Маргаритов от Езиковата гимназия в Добрич.

Тази година хазаин на надпреварата беше Езикова гимназия „ Пейо Яворов " в Силистра.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР