60 процента от имотните сделки във високия и средния сегмент

...
60 процента от имотните сделки във високия и средния сегмент
Коментари Харесай

60% от имотните сделки в София на зелено

60 % от имотните покупко-продажби във високия и междинния сегмент през предходната година в София са били на стадий " в градеж ", споделят от Colliers в собствен отчет. Причината по тази причина се крие продължаващия напредък на търсенето, който към момента изпреварва предлагането, показват оттова.

Поради лимитираното предложение на качествени парцели и интензивното търсене, разликата сред офертна и продажна цена поддържа низходяща наклонност. Тя е намаляла от 11% през 2013 година на 2% - през 2018 година
 Колко би трябвало да костват жилищата в София по отношение на цените на наемите сега?
Колко би трябвало да костват жилищата в София по отношение на цените на наемите сега?

Една остаряла пазарна формула дава явен отговор

Независимо от намалената еластичност във връзка с готовността на отстъпки от страна на вложителите, подписаните покупко-продажби през 2018 година са се нараснали с 25% по отношение на 2017 година Нараснало е търсенето на жилища с 2 и с 4 спални.

Към края на 2018 година приключените нови планове са с 8% повече по отношение на първото полугодие на същата година, а покачването на площите в развой на интензивно строителство за същия интервал е 44%. Предпочитаните от вложителите региони на София са южните квартали и подножието на Витоша.
 BLD започва построяването на комплекс със 17 къщи край София
BLD започва построяването на комплекс със 17 къщи край София

Колко ще костват парцелите там?

През 2018 година броят на клиентите, употребявали банково финансиране се е повишил с 10%, заради по-благоприятните условия. Ниските лихви по депозитите са измежду аргументите за нарастване на покупко-продажбите за инвестиция. През предходната година те заемат 33% от общия размер транзакции.

През 2019 година пазарът на жилища в приблизително висок и висок клас като цяло се чака да остане постоянен, съгласно данните на Colliers. Промените ще се отнасят главно до оформяне на нови жилищни региони, вследствие на планове, чието строителство е планувано да започва през годината. В случай, че прогнозите за нарастване на лихвените проценти се осъществят е допустимо да се следи равномерен спад на покупко-продажбите с парцели, закупени с капиталова цел.
 Административни спънки оскъпяват жилищата в София
Административни спънки оскъпяват жилищата в София

Имотите в столицата могат да поевтинеят, в случай че бюрокрацията намалее
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР