60 продукта от овче и козе мляко се състезаваха на

...
60 продукта от овче и козе мляко се състезаваха на
Коментари Харесай

Вижте как за десет минути се сваля руно с овчарска ножица на Националния събор на овцевъдите

60 продукта от овче и козе мляко се състезаваха на 24 май във фермерския конкурс на Националния събор на овцевъдите в България.

За първи път производителите – животновъди, преработващи лично мляко , бяха отличени със Златен орден за усет и качество . В обособените категории наградата получиха Ферма Азер-Белоградец за сирене от овче мляко, „ Мандра Хаджи Димитър “ за сирене от козе мляко, „ Мандра Строево “ за кашкавал от овче мляко, „ Мандра Ръченица “ за кашкавал от козе мляко, сладолед „ Елина “ Маскарпоне за автентичен артикул от овче мляко и йогурт „ Елина “ за автентичен артикул от козе мляко . Ферма „ Аваси “ завоюва златния орден в най-оспорваната категория „ Овче кисело мляко “, в която се състезаваха 14 продукта .

Продуктите се оценяваха за компактност, конструкция, цвят, масленост и усет , а премиите връчиха зам.-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов, Ива Иванова – изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие “, Симеон Караколев – съпредседател НОКА, Костадин Костадинов – ръководител на Аграрната Камара, Деница Динчева – шеф на Дирекция „ Животновъдство “ в Министерство на земеделието и храните и Димитър Горов – зам.-изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие “.

Традиционният участник в ревюто на техника и съоръжение на събора „ Блиц “ ЕООД получи тазгодишната премия за нововъведения. Тя бе връчена от зам.-министъра на нововъведенията и растежа Красимир Якимов за модулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и софтуерните планове разработвани от пловдивската компания.

Христо Коджабашев от Карлово и Бойко Димитров от с. Боринци си поделиха първото място в първото надпреварата по стрижба. Те съумяха да смъкват руно с овчарска ножица за малко над 10 минути. Двамата получиха своите награди от зам.-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов. Треси се класира Зекире Исмаилов от Търговище с резултат от 11,30 минути.

В надпреварата взе участие и жена – Валентина Атанасова от с. Асеновци , която с изключение на умения, сподели и хладнокръвие и макар упованията на публиката не остана последна в конкуренцията.

В първия ден на събора край Петропавловския манастир бяха наградени и фермерите с най-хубави животни в профилираното ревю на овце.

В своя великански котел Ути Бъчваров сготви и раздаде за здраве звук празничен курбан. В него кулинарният познавач вложи нежните агнешки мръвки от надпреварата по обезкостяване, което вещо управлява. На събора Ути за първи път направи и съревнование по майсторско рязане на овчи суджук, в което се включиха над 40 участници. За всеобща изненада се оказа, че дамите на възраст са най-умели, сръчни и прецизни.

Специализирани изложения, още фермерски надпревари, био пазар, разнообразни занаяти, фолклор, кулинарни атракции , доста страсти и положително въодушевление ще предложи Националния събор на овцевъдите и в идващите два дни – 25 и 26 май.

Събитието, представящо достиженията в сектора и богатата национална просвета , обичаи и фолклор, се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. 

Цвета Галунова: Първо сме българи и след това сме европейци!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР