60 пъти пловдивчани са дишали прах над нормата през изминалия

...
60 пъти пловдивчани са дишали прах над нормата през изминалия
Коментари Харесай

60 дни сме дишали прах над нормата през миналата зима

60 пъти пловдивчани са дишали прахуляк над нормата през миналия отоплителен сезон. Това сочат данните на Регионална инспекция за опазване на околната среда за броя на записаните превишения от фини прахови частици през интервала от 1 октомври 2021 до 31 март 2022 година Те са замерени от пункта за мониторинг, ситуиран в ЖР " Тракия ", който е транспортно насочен. Измерената оптималната стойност през отоплителния сезон е на 3  декември - 129 mg/m3, при норма от 50. Наблюдаваното замърсяване се образува най-вече от трафика и печките на дърва и въглища.

Другият автоматизиран пункт за мониторинг в квартал " Каменица " сочи, че през отоплителния сезон 2021/2022 година броят на дните, в които сме дишали прахуляк над нормата, са 33. Измерената оптималната стойност е била 112 mg/m3 на 27 декември 2021 година Този пункт е ситуиран в централната градска част на Пловдив в зона с най-вече жилищни здания и приблизително претрупан авто трафик. И тук съществени виновници за мръсния въздух са местни системи за отопление и колите.

Според еколозите със започване на зимния интервал записаните стойности на ФПЧ10 във всички пунктове за мониторинг гладко се покачват и стартират да се записват превишения на нормите. 

Регистрираните средноденонощни стойности демонстрират, че най-съществено въздействие върху качеството на атмосферния въздух във връзка с фините прахови частици през зимните месеци оказват отоплението в бита и публични здания, следвано от превоза, положението на пътната и прилежащата инфраструктура и промишления бранш, в комбиниране с неподходящите климатични условия и присъщи топографски особености, влошаващи разсейването на издадените замърсители и водещи до вписване на високи концентрации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР