60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в

...
60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в
Коментари Харесай

60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в 7 области

60% от всички болнични кревати в страната са съсредоточени в 7 области, до момента в който в останалите се регистрира сериозен дефицит. Това демонстрира Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги в България, която беше призната наскоро от служебното държавно управление.
Прочетете още
Данните на здравното министерство демонстрират, че към края на 2021 година у нас са функционирали 319 лечебни заведения за болнична помощ, 115 от които са частни.

Общият брой на болничните кревати, в това число и тези към онкологичните центрове, центровете за психологично здраве и за кожно-венерически болести, е 54 491. Само в лечебните заведения броят на леглата е над 52 000, като година по-късно техният брой е бил с хиляда по-малко. Изводите са, че тази наличност е много по-голяма от потребностите на популацията, съобщи бТВ.

През 2021 година през лечебните заведения у нас са минали 1 850 783 пациенти, което е с 38 102 повече спрямо година по-рано. Експертите разясняват, че това се дължи най-вече на Коронавирус пандемията.

Като цяло обаче анализът на данните демонстрира, че на национално равнище са непотребни общ 13 457 кревати, което е 25% от всички разкрити болнични кревати към 2021 година Най-голям е остатъкът във връзка с леглата за интензивно лекуване и такива за рехабилитация. Отчита се обаче забележителен недостиг на леглата за дълготрайна грижа, обезпечавана в болнични условия, както и такива за психиатрична грижа.

Конкретните данни по области демонстрират известни несъответствия. Най-много болнични кревати към края на 2021 година на 1000 души население има в областите Плевен, Смолян, Пловдив и Русе. На другия полюс - с минимум кревати на 1000 души население, са областите Перник, Ямбол, Видин и Добрич.

Близо 60% от общия брой болнични кревати е съсредоточен главно в 7 области – София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Пазарджик.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР