60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в

...
60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в
Коментари Харесай

60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в 7 области


60% от всички болнични кревати в страната са съсредоточени в 7 области, до момента в който в останалите се регистрира сериозен дефицит. Това демонстрира на дълготрайните потребности от здравни услуги в България, която беше призната наскоро от служебното държавно управление.

Данните на здравното министерство демонстрират, че към края на 2021 година 319 лечебни заведения за болнична помощ, 115 от които са частни.

Общият брой на болничните кревати, в това число и тези към онкологичните центрове, центровете за психологично здраве и за кожно-венерически болести, е 54 491. Само в лечебните заведения, като година по-късно техният брой е бил с хиляда по-малко. Изводите са, че тази наличност е много по-голяма от потребностите на популацията.

През 2021 година през лечебните заведения у нас, което е с 38 102 повече спрямо година по-рано. Експертите разясняват, че това се дължи най-вече на Коронавирус пандемията.

Като цяло обаче анализът на данните демонстрира, че на национално равнище са непотребни общ 13 457 кревати, което е 25% от всички разкрити болнични кревати към 2021 година във връзка с леглата за интензивно лекуване и такива за рехабилитация. Отчита се обаче забележителен недостиг на леглата за дълготрайна грижа, обезпечавана в болнични условия, както и такива за психиатрична грижа.

Конкретните данни по области. Най-много болнични кревати към края на 2021 година на 1000 души население има в областите Плевен, Смолян, Пловдив и Русе. На другия полюс - с минимум кревати на 1000 души население, са областите Перник, Ямбол, Видин и Добрич.

е съсредоточен главно в 7 области – София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Пазарджик.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР