60% от служителите по морето са работили без трудов договор,

...
60% от служителите по морето са работили без трудов договор,
Коментари Харесай

60% от служителите по морето без трудов договор

60% от чиновниците по морето са работили без трудов контракт, демонстрират данни от инспекции на Главната ревизия по труда в черноморските курорти през този летен сезон.

Експертите от организацията направили 2033 инспекции в 2092 компании с 35 хиляди чиновници в тях. Данните демонстрират, че нарушаванията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време на чиновниците, са се нараснали с 40% през 2017 година, спрямо 2016 година През летния сезон работодателите по морето злоупотребявали най-вече с работното време на чиновниците, регистрират от инспекцията, като нарушаванията този сезон са общо 900. Случаите на неточно възнаграждение са били 360, а на работа без трудов контракт – 247.

Големият брой нарушавания на работното време, може да се изясни с неналичието на работна ръка в курортите, като най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на ексклузивен труд, неспазване на условията за седмична и междудневна отмора, разяснява от инспекцията по труда.

По време на акцията са формирани 529 акта за административни нарушавания и150 акта за липса на условия за сигурност и здраве на работното място. Кодекса на труда планува наказания за работодателите сред 1500 лева и 15 000 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР