60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат,

...
60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат,
Коментари Харесай

60% от хората в сивия сектор не го смятат за нарушение

60% от хората, които са работили в сивия бранш считат, че недекларираният труд не е съществено нарушаване, а повече от половината от тях настояват, че са съгласни да работят без осигуровки. Това демонстрира изследване на Института по социология и философия на Българска академия на науките, заяви БНР. 
Прочетете още
Времето на сивия труд в България не е отминало.

От интервюираните 1800 души 40% признават, че най-малко един път им се е случвало да работят без контракт, да се обезпечават върху по-малка сума от действителната заплата или да получават в допълнение заплащане на ръка. Алексадър Герганов от Института по социология и философия на Българска академия на науките разяснява пред БНР:

" Хората считат, че да не те обезпечават и да работиш без контракт не е кой знае каква неволя или нарушаване ".

Политическата неустойчивост и неустановеност в страната подхранват формите на недекларирания труд, поради корупцията и размитата отговорност, споделя още Александър Герганов:

" Липсата на взаимност в мисленето на хората, което свързваме с ниското доверие в институциите, в страната, както и междуличностно ниско доверие ".

Проучването е направено през предходната година и регистрира мащабите на недекларираната претовареност през 2021 година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР