60 лева за преглед в спешен кабинет. За това сигнализира

...
60 лева за преглед в спешен кабинет. За това сигнализира
Коментари Харесай

60 лева за преглед в спешен кабинет: Защо дете със силни болки не е прегледано преди майката да плати?

60 лв. за обзор в незабавен кабинет. За това алармира пред БТВ жена, която завела щерка си в столичната болница ИСУЛ със силни болки и инфектиране на ухото.

„ Дойдохме в незабавен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше към 20 индивида, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за незабавна помощ „ Уши нос и гърло “. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа “, описа Рени Иванова, майка на детето. 

По думите ѝ на пациентите са раздадени заявления, в които са упоменати незабавни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лв.. 

„ Попитах по какъв начин се дефинира спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценя. Пет минути бяхме на обзор. Дадоха ми бележката с тази такса за възнаграждение. Реших, че нещо би трябвало да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е записка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме “, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро положение, които са чакали с часове. 

„ Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, тъй като е с висока температура, само че споделиха, че всичко е по реда си “.

„ Спешността в УНГ кабинета се дефинира от съответния дежурен доктор. Това е един остарял наболял проблем за незабавния ушен кабинет. Това е единствения незабавен кабинет в София. За последното денонощие са минали 74 пациенти за обзор “, сподели доктор Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ. 

От болничното заведение обясниха дългото очакване пред кабинета с огромната натовареност. 

„ Никога не сме върнали дете и не сме отказали обзор на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 индивида. Физически е невероятно един доктор да прегледа 30 индивида за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване “, сподели доктор Кирил Пеев, доктор в клиника по УНГ заболявания.

По думите на Рени Иванова би трябвало да се назначат повече лекари и децата да се преглеждат на едно място, а възрастните на друго. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР