60-годишният Николай Христов от Враца е мъж с впечатляваща биография.

...
60-годишният Николай Христов от Враца е мъж с впечатляваща биография.
Коментари Харесай

Бившият депутат от Враца Николай Христов застава пред съда заради убийството на приятеля си

60-годишният Николай Христов от Враца е мъж с впечатляваща биография. Той е народен представител в 36-о, 37-о и 38-о национално заседание. Бил е зам.-шеф на парламентарната група на Съюз на демократичните сили в 36-ото Народно събрание и зам.-председател на депутатите от Народен съюз в 37-ия и 38-ия парламент, мъдрец и икономист. През 2015 година е шеф на фонд “Научни изследвания” към министерството на образованието.
Кариерата му обаче се сгромолясва единствено за секунда в 18,40 ч на 14 юли 2015 година И от академик и някогашен политик Христов се трансформира в обвиняем. Със законния си револвер “Смит и Уесън” убива един от най-хубавите си другари - 55-годишния Красимир Илиев. Уцелва го в дясното око, и то без причина. Натиска спусъка под въздействието на голямо количество алкохол. За 19 часа без отмора някогашният народен представител изпива половин литър ракия, 3 литра вино, 200 мл уиски, 1,5 литра бира и 5 мг диазепам.
Делото против него следва да стартира в Софийския градски съд на 17 ноември.
Здравото пиянство не било нещо извънредно за Николай Христов и Красимир Илиев. Двамата имали дълго другарство още отпреди 1986 година За страдание обаче, срещите им по мъжки, прераствали в безспорни запои. Обикновено се събирали в жилището на някогашния народен представител, когато брачната половинка му я нямало. Наливали се с всевъзможен алкохол по няколко дни, а след това почивали от два дни до седмица.
Въпреки пиенето Христов не се водел на доклад в психиатрично заведение като пияч. Съзнавал обаче, че има проблеми, тъй като през 2013-2014 година провеждал сеанси с психиатър, който да му помогне да спре да се налива в продължение на дни с концентрат. Според психиатричната експертиза, направена след ареста му на 14 юли 2015 година, той нямал алкохолна взаимозависимост и не страдал от психологично заболяване.
Ставал обаче нападателен, когато се напиел, написа в обвинителния акт по делото. При един от запоите приятелят му Красимир паднал на земята. За да стане, някогашният народен представител го ритал в корема. По време на честите им напивания той обичал да вади от касата в спалнята си законния си револвер “Смит и Уесън”. Въпреки че Красимир не се интересувал от оръжия, Христов му го показвал и го насочвал против него. Веднъж даже стрелял в тавана, поради което на идващия ден направил незабавен ремонт, с цел да не види жена му дупката.
И по този начин следващият и, за жалост, финален запой на двамата мъже стартирал в 22,30 ч на 13 юли 2015 година, понеделник. Както нормално мястото на срещата била в жилището на някогашния народен представител в кв. “Лозенец”. Двамата другари се наливали цялостен нощ, без даже да дремнат.
Около 9 ч във вторник доста пияният Красимир се обадил на приятелката си Меги и я поканил в дома на Христов, с цел да ги запознае. Тя обаче не се отзовала незабавно, по тази причина той я потърсил още веднъж в 10,30 ч. Трети път ѝ позвънил по обед. Тогава в диалога се присъединил и някогашният народен представител. Жената въпреки всичко решила да одобри поканата, тъй като била любопитна да види Христов. Дотогава тя била слушала доста от приятеля си.
Около 16 ч Меги стигнала до жилището в кв. “Лозенец”. Мъжете я чакали пред блока. След като се качили в жилището на Христов, някогашният народен представител и приятелят му траяли да пият. Почерпили и Меги с чаша алено вино. Като добър хазаин Христов развел гостите си из жилището, показвайки им икони, картини и книги.
Той дълго и сладкодумно разказвал, по тази причина и обиколката на жилището траяла дълго. Докато прекосявали през спалнята, Христов не се възпрял и извадил от касата револвера дружно с пълнител с 10 патрона вътре. Връщайки се в хола, на дамата ѝ направило усещане, че е въоръжен.
“Какво е това?”, попитала тя ненадейно. Христов я успокоил, че револверът не е зареден. За да е по-убедителен, обърнал дъното на дръжката към нея и тя видяла “дупка” на мястото на пълнителя. Все отново го помолила “да маха това оръжие”. Той го оставил на стъклената холна масичка, а пълнителя пъхнал в джоба на късите си панталонки.
В това време напълно отпаднал от пиянството, Красимир Илиев приседнал на пода до барплота пред кухненския бокс. Обул обувките си с желанието да си върви, само че бил толкоз на градус, че задремал на пода
Христов донесъл одеяло и възглавница от спалнята и го завил. След това седнал в креслото в хола, Меги била против него на дивана. Двамата траяли да разясняват някаква пиеса, диалог, който били подхванали, преди Красимир да заспи. Десетина минути по-късно той се поразбудил, само че бил към момента несъответстващ. Христов прибрал възглавницата и одеялото от земята, а приятелят му се надигнал от пода и седнал в креслото, където допреди малко седял някогашният народен представител.
По-късно направената аутопсия на Красимир демонстрира, че все още на гибелта си е имал 3,54 промила алкохол в кръвта и 4,40 промила алкохол в урината. От позиция на медицината той бил в 5-а фаза на алкохолното замайване, която се характеризира с обща изнемощялост, мускулна некоординираност, нарушавания в ориентацията, вниманието, координацията на придвижванията, унесеност. Освен от тежкото алкохолно опиване Красимир мъчно възприемал околната реалност, тъй като не виждал добре, а имал и астигматизъм.
Някъде към 18,30 ч Меги влезнала в кухненския бокс да подготви нещо за ядене. Николай Христов застанал зад нея, казвайки ѝ какво да поставя в чиниите. Приятелски сложил ръце върху раменете ѝ, само че тя, без да покачва звук, го помолила да съблюдава отдалеченост. След забележката той се отдалечил от кухненския бокс и се доближил към несъответстващия си другар. Взел от холната масичка празния револвер, вкарал пълнителя в дръжката и заредил патрона в цевта.
Застанал прав до холната масичка с лице към Красимир и с тил към приятелката му, която продължавала да подготвя вечерята. Насочил револвера към лицето на Красимир. Той пък седял умерено в креслото, ръцете му били отпуснати, главата му била леко извъртяна надясно. Илиев не очаквал, че приятелят му ще стреля.
От отдалеченост към 1-2 м Христов натиснал спусъка и стрелял. Куршумът уцелил Красимир в дясното око, излязъл през тила му и се забил в стената. Мъжът изпаднал в кома. След две секунди някогашният народен представител презаредил револвера и стрелял наново. Този път обаче не уцелил приятеля си. Куршумът минал около него и се забил в паркета. Веднага след втория изстрел Христов хвърлил револвера на земята.
Още при първия изстрел Меги погледнала към него. Видяла го, че стои прав с тил към нея. Отишла при двамата и видяла дупка в дясното око на приятеля си. Той хъркал и бълвал кръв. Тя почнала да я попива с хавлиена забрадка.
Христов се обадил в Четвърто районно ръководство и споделил, че е станала акцидент. Обяснил, че негов другар се бил самопрострелял в главата.
Красимир Илиев бил откаран във ВМА в 19,05 ч в извънредно тежко положение. Починал в 22,30 ч Причината за гибелта му била тежката рана на основния мозък.
По време на разпитите някогашният народен представител не е давал пояснения. От ноември 2015 година той е на независимост против 5000 лева гаранция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР