60 години след засекретяването му руската прокуратура обяви, че възобновява

...
60 години след засекретяването му руската прокуратура обяви, че възобновява
Коментари Харесай

60 години по-късно: Разследват отново мистериозната смърт на 9 руски планинари

60 години след засекретяването му съветската прокуратура разгласи, че възобновява следствието по един от най-мистериозните случаи в историята – гибелта на деветима съветски планинари в прохода Дятлов. Участниците в планинската експедиция са видени последно в края на януари 1959 година, когато по проект трябвало да изкачат два върха в Северен Урал. Няколко седмици по-късно палатката им е открита в планински проход, раздрана от вътрешната страна, а телата и на деветимата са открити измръзнали в покрайнината.

През годините казусът е обект на всевъзможни теории, вариращи от секретно руско оръжие до похищение от извънземни. По гледище на околните на починалите прокуратурата в Свердловск разгласи, че следствието ще бъде обновено, като със модерна техника ще се проверяват три най-вероятни версии – всичките свързани с естествен феномен.

Експедицията е водена от 23-годишния Игор Дятлов, на който по-късно е кръстен и проходът. Очевидци на нещастието няма. Единственият останал жив от групата е Юрий Юдин, който напуща експедицията по-рано поради заболяване. Юдин умря през 2013 година на 75-годишна възраст, като до гибелта си твърдеше, че приятелите му са станали жертва на скрито руско оръжие.

В края на януари групата студенти се пробва да изкачи уралския връх Отортен, само че поради снежна стихия деветимата се отклоняват в близкия проход и вземат решение да пренощуват там. Оттогава и следите им се губят. На 20 февруари стартира издирвателна експедиция, която открива палатката им раздрана от вътрешната страна. В идващите седмици телата и на деветимата са открити разпръснати в границите на няколкостотин метра от лагера. Някои от тях са открити боси и по долни дрехи.

Мистерията какво е уплашило по този начин планинарите, че да ги накара да хукнат полуголи на минусови температури, скоро се измества от друга. По някои от телата са открити тежки контузии по главата, гръдния панер и крайниците. Експерти заключават, че силата, използвана за нанасянето на сходни контузии, би трябвало да е равносилна най-малко на такава при автомобилна злополука. Първоначалната доктрина, че локалното племе Манси може да е нападнало планинарите скоро е отхвърлена, защото в покрайнината няма други следи, с изключение на тези на участниците в експедицията. Манси пък са известни като миролюбиви и постоянно оказват помощ на изгубили се планинари.

Първоначалното следствие е прекъснато и засекретено три месеца по-късно а заключението му е, че случаят е породен от „ спонтанна естествена мощ ”. Именно засекретяването му отваря вратата за всевъзможни тайни теории – че експедицията несъзнателно е попаднала на проби на секретно руско оръжие или че даже е имала контакт с извънземни. Масло в огъня налива и кадър от фотоапарата на един от планинарите. На чернобялата фотография се вижда ярка точка, наподобяваща на огнено кълбо. Близките на починалите също настояват, че при погребението телата са имали кафяв нюанс – симптом за излагане на високи равнища на радиация.

Общо 75 разнообразни теории са обсъждани от проверяващите. Възобновеното тази година следствие обаче ще се концентрира единствено върху три от тях, които са най-вероятни. Всички от тях ненапълно са свързани с естествен феномен, съобщи Александър Куреной – представител на съветската прокуратура. По думите му е невероятно да се приказва за престъпно действие, защото за това нямало нито едно, даже и косвено доказателство. Според Куреной евентуално се касае или за лавина, или за ураганен вятър.

В конференцията по възобновяването на случая взе участие и Пьотр Бартоломей – другар на Игор Дятлов, който съобщи: „ Година преди случая бяхме дружно с него на експедиция в Субполярен Урал. Условията там бяха доста по-трудни спрямо последния му поход. Винаги съм го смятал за прелестно просветен и информиран човек, спортист, постоянно добре квалифициран... Такъв, на който можеш да разчиташ. Мога да кажа същото и за останалите от групата, макар че с тях не съм имал толкоз експедиции, колкото с Игор. Радвам се, че години по-късно следствието е обновено, тъй че да разберем какво тъкмо се е случило ”.

За следствието щели да се употребяват както показания на близки и родственици, по този начин и съвременна технология, която е била недостъпна през 1959 година. Следващия месец ще бъдат осъществени няколко огледа и девет разнообразни експертизи, които съгласно прокуратурата щели да разкрият всички неясноти. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР