60 години беше животът на тайната на осиновяването. След приетите

...
60 години беше животът на тайната на осиновяването. След приетите
Коментари Харесай

Как ще се улесни процедурата при издирването на биологични родители?

60 години беше животът на тайната на осиновяването. След признатите промени в Семейния кодекс всеки човек ще има законното право да разбере от къде идва без да показва значими условия. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Йорданка Бекирска - юрист по фамилно право.

" Да си осиновен - постоянно те сочат с пръст. Сега нещата много се пропукват и осиновяването се приема като доблестен акт, както следва да бъде. Иначе пораждаше стигма и във връзка с осиновените, и във връзка с осиновителите, и на тези, които заради някаква причина, са били принудени да си оставят децата ", сподели адв. Бекирска.
Осиновените ще получават по-лесно информация за произхода си

Тя разясни, че самата процедура е улеснена, тъй като всеки един човек има изконното право да разбере от къде идва:

" Вече умерено можем да кажем завършек на стигмата, тъй като имаме законодателната воля на нашата самодейност и сега всеки, който знае, че е бил осиновен, и търси някаква връзка с биологичните си родители, може по-лесно до стигне до отговорите на въпросите си. "
Бекирска отвори огромната тематика и за разсиновяването, което съгласно нея би трябвало да бъде неразрешено.

Депутатите одобриха промени в Семейния кодекс, които улесняват доста достъпа на осиновени лица до информация за биологичните им родители. Поправките ще важат единствено за случаите след влизане в действие на законопроекта.

С промените отпада условието за „ значими условия “ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се уголемява кръгът на лицата, които имат право да изискат откриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда към този момент ще могат да се извърнат наследниците и съпругът/ надлежно брачната половинка на осиновения.

Предвижда се да бъде построена Национална осведомителна система, в която ще бъде включена информация за съответните кандидат-осиновители.

Въвежда се и наложителна възрастова граница сред осиновяващи и осиновители. Тя би трябвало да е не по-малка от 15 години и не по-голяма от 50 години.

С измененията в Семейния кодекс се стягат и изискванията за разсиновяване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР