60% е прогнозата ми, че няма да се случи сделката

...
60% е прогнозата ми, че няма да се случи сделката
Коментари Харесай

Петр Баран: 60% е прогнозата ми, че няма да има сделка между „Инерком“ и ЧЕЗ

60% е прогнозата ми, че няма да се случи договорката на ЧЕЗ с Инерком. Освен в случай че Инерком не пристигна с друго финансиране. Покупката е комерсиална загадка, съгласно мен е подписан контракт, Инерком има 9 месеца да откри парите. Ако ги откри и има единодушие от българските институции, тогава ЧЕЗ ще трансферира акциите към сдружението. Такава прогноза направи пред Канал 3 Петр Баран, някогашен шеф в ЧЕЗ.
"Сделка по този метод няма по какъв начин да се случи. Цената е към 340 милиона. Госпожа Върбакова остава да заплати към 270 милиона евро против заем. Банките дават заем единствено за 7-8 години за връщане ", разясни Петр Баран, който разкри, че 40 милиона лв. е била чистата облага на ЧЕЗ в България. "Обикновено беше 10 милиона евро ", добави той.
"Не е обикновено толкоз дребна компания да купува ЧЕЗ, само че не е изключено, не е изключение. ЧЕЗ закупи трите сдружения в България за 240 милиона евро. Покупката бе със заеми, фактът, че тогава ЧЕЗ имаше толкоз огромни облаги, че можеше да ги купи с чешки лични средства ", разкри Баран.
Петр Баран изрази схващане от огромния интерес към договорката. "Разбира се, тази договорка интересува всички, освен в България. Толкова сензитивен бранш като енергетиката може да развълнува хората ", добави Баран на превъзходен български.
Според него ЧЕЗ е бил употребен като инструмент в политическа борба против държавното управление на Бойко Борисов през 2010-2011. "Съжалявам, че стана по този начин, никой не е желал да смъква господин Борисов от власт. Тогава ЧЕЗ бе употребен като инструмент в политическа борба. Кой? Това е въпросът, за жалост в онази обстановка имахме топли месеци - ноември, декември, а през февруари беше доста студено, в тези месеци сметките за жалост се усилиха ", сподели Петр Баран.
Той изрази страдание, че в България не е въведен механизъм, както в Чехия, сметките да се заплащат на равни вноски. "Не съумяха сътрудниците преди мен, както и до момента ", сподели той.
Запитан дали в действителност ЧЕЗ изнася пари от България, които би трябвало да остават в страната, Петр Баран сподели: "Ще употребявам вашия термин - мантрата се повтаря непрестанно и като се повтаря, се трансформира в истина. И започнаха да го употребяват против нас ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР