60 души, укривали се в училище в източния украински регион

...
60 души, укривали се в училище в източния украински регион
Коментари Харесай

60 жертви на бомбардировка в училище в Източна Украйна

60 души, укривали се в учебно заведение в източния украински район Луганск, са починали при съветска бомбардировка, заяви тази нощ украинският президент Володимир Зеленски.

Вчера за Украйна беше ден, изпълнен с дипломатически събития, с визити на канадския министър председател Джъстин Трюдо, ръководителя на немския Бундестаг Бербел Бас, първата дама на Съединените щати Джил Байдън.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи по-рано, че 90 души са се били приютили в постройката на учебното заведение в украинското село Билохоривка, 30 от тях са избавени.

По думите му съветски аероплан е хвърлил бомбата в събота. Няма коментар от страна на Русия. През последните осем години огромна част от района се намира под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е " ужасяващ " от бомбардировката на учебно заведение в Източна Украйна, съобщи представителят му.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст заяви, че над 170 цивилни, евакуирани от региона на Мариупол, в това число от стоманодобивния цех " Азовстал ", са пристигнали в Запорожие.



Първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън направи през вчерашния ден необявено авансово посещаване в Украйна и се срещна със брачната половинка на украинския президент Олена Зеленска. Двете посетиха учебно заведение, което сега се употребява като краткотраен заслон за разселени хора. Байдън съобщи, че желае " да покаже, че хората от Съединените щати поддържат народа на Украйна ", и акцентира, че войната е " брутална " и би трябвало да спре.

Украинският президент Володимир Зеленски пък организира среща с ръководителя на немския Бундестаг Бербел Бас, която посети Киев. Зеленски благодари на Германия, че поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Двамата разискаха по-нататъшната военна помощ за Киев от страна на Германия, както и усилването на глобите против Русия.

В Украйна през вчерашния ден беше и министър председателят на Канада Джъстин Трюдо. Той разгласи, че Канада изпраща нови оръжия и съоръжение за армията на Украйна, както и че ще наложи нови наказания на съветски лица и компании.

ТЕМА преди 12 часа 1007 преди 14 часа 1033 преди 17 часа 2512
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР