60 дни затвор грози активистката за човешки права Аида Корович,

...
60 дни затвор грози активистката за човешки права Аида Корович,
Коментари Харесай

Затвор за сръбкиня, хвърлила яйца по портрет на Ратко Младич

60 дни затвор грози активистката за човешки права Аида Корович, която беше санкционирана с 850 евро от сръбски съд за това, че е хвърлила яйца по портрет на военния нарушител Ратко Младич, съобщи Агенция Франс Прес.


" Получих известие от юриста си, в което се споделя, че съдът ми е наредил да се явя в границите на осем дни, с цел да излежа присъдата си ", съобщи Корович, като добави, че в никакъв случай не е крила обстоятелството, че няма желание да заплати санкцията си, защото счита, че не е нарушила никакъв закон.

В началото на октомври тя беше санкционирана с 850 евро за това, че е хвърлила яйца по стенна живопис в Белград, изобразяващ някогашния боен водач на босненските сърби, който беше наказан на пожизнен затвор от интернационалните съдилища за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на спора в Босна (1992-1995 г.).

" Откакто стартира тази история, не съм получила поддръжката на нито едно европейско посолство или интернационална организация. Това потвърждава, че даже Ратко Младич да е наказан от съда, всичко е фарс ", добави тя.

Корович, която към момента няма желание да заплаща, се надява да бъде показана на арбитър, който да изиска отсрочване на присъдата.

През март 2023 година по данни на Младата самодейност за правата на индивида в Сърбия (МИПЧ) в Белград е имало повече от 250 портрета или графити на Ратко Младич. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР