60 автобуса и над 30 леки автомобила тръгват на протестно

...
60 автобуса и над 30 леки автомобила тръгват на протестно
Коментари Харесай

Синдикати, превозвачи и граждани на протест в Перник

60 рейса и над 30 леки автомобила потеглят на протестно шествие в понеделник (20.11.17 г.) от 08:30ч. от спирка Метал в Перник.
Протестното шествие ще продължи до постройката на община Перник. От 09:30 ч. участниците в шествието ще изразят митинга си пред постройката на общината. Протестът е под наслов: „ За умело и отговорно ръководство на община Перник”. По традиция на митинга ще има и сурвакари, с цел да изгонят злите духове от общината, оповестяват уредниците.
Причината за митинга е нелегално оповестена социална поръчка за публичен транспорт на пасажери пo одобрените Общинска, Областна и Републиканска транспортна скица на община Перник. „ За кметското управление законите в България не важат. Това е следващият скандал в Перник, провокиран от неналичието на каквато и да било подготвеност ", разясняват уредниците на митинга.
Според тях:
- Кметът е оповестил публичната поръчка своеволно, еднолично и без наложителното по закон решение на Общинския съвет (ОбС), което е неприемливо.
- Поръчката е оповестена в изискванията на неприключило правосъдно дело, формирано против Решение на Общински съвет Перник, което е част от документите за присъединяване в поръчката. Това поражда въпроса от кое място Кметът знае какво ще бъде решението на Административният съд и кое му дава право да афишира поръчка преди произнасянето на съда?
- Обществената поръчка е в нарушаване на и на друго решение на Общински съвет Перник, в което са комбинирани ефикасни с неефективни автобусни линии. Това спасяваше 1/3 от популацията на дребните села и квартали да имат превоз. Сега еднолично, в нарушаване на закона, кметът разделя тези позиции. Кандидати за губещите линии няма да има и е действителен рискът някои от обитаемоте места да останат без транспорт.
По думите на протестиращите публичната поръчка буди и подозрения за корупция, защото по избрани линии се залагат критерии за остарели рейсове, създадени 1997 година, при изискване, че сега транспортите по тези линии се извършват с рейсове от 2005, 2006 и 2007 година с екологичен клас ЕЕV. Залагат се критерии за дизелови рейсове в случай, че по линиите се движат екологично чисти рейсове на различно гориво. Стойността на поръчката е в пъти по-ниска от размера на разноските, нужни за нейното осъществяване.
- След оповестяването на идните протестни дейности от страна на превозвачите, на 16.11.2017 година Кметът на Община Перник е прекратил Обществената поръчка, само че не е оповестил санкции за лица, отговорни за осъществените нарушавания, споделят още протестиращите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР