60,8% от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и

...
60,8% от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и
Коментари Харесай

Данни на индустрията: Над 26% от кабелните оператори са в сивия сектор

60,8% от българските семейства са клиенти на кабелни, сателитни и IPTV оператори, сочат данните в Годишният отчет на Комисията за контролиране на известията (КРС) за 2016 година

В същото време две годишни национално представителни проучвания – на „ ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД и „ Нилсен Адмосфер България " ЕАД за 2016 година показват, че този % е 87%.

Разликата от повече от 26% сочи, че за поредна година кабелни оператори не са подали правилни данни за броя на своите клиенти и надлежно за осъществените от тях доходи или са минали напълно в сивия бранш.

Като резултат нито общественият указател на КРС, който отразява заявените данни от операторите за броя на клиентите на платформените оператори по член 33, алинея 2, т. 6 от Западноевропейски съюз, нито годишният отчет на КРС подхождат на действителното състояние на пазара.

Защо са значими тези данни?

Абонатите заплащат на кабелните оператори за телевизионните стратегии, които получават. С част от тези доходи кабелните оператори заплащат на правоносителите – телевизионни организации, продуценти, създатели и реализатори на музика. Тези доходи следва да регистрират и пред органите на Национална агенция за приходите. Повече от 26% от тези доходи остават скрити и ощетяват правоносителите, страната и обществото.

В резултат приходите от разпространяване на телевизионни стратегии, както и тези на други авторско-правни промишлености са лимитирани от неприятната законова регулация и неналичието на правилна обществена информация. Останалите платформени оператори работят в среда на нелоялна конкуренция и липса на бистрота.

На съвещанието на КТИТС АБРО предложи разбор на настоящото настоящо законодателство за възстановяване на правната рамка и усилване на пълномощията на КРС, Съвет за електронни медии, Национална агенция за приходите, МК, в това число пълномощията за мониторинг и надзор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР