6. За римляните урината била течно злато“, с което третирали

...
6. За римляните урината била течно злато“, с което третирали
Коментари Харесай

10 шокиращи исторически факта, които не знаехте – част 2

6. За римляните урината била „ течно злато “, с което третирали неприятен мирис и избелвали зъбите си

Урофагията (консумирането на урина) била нещо обикновено в античен Рим. Урината била като „ течно злато “ за римляните. Те я събирали от публичните тоалетни и я продавали на пазара. Печалбата от тази търговия била толкоз огромна, че се наложило въвеждането на налог урина.

В древността урината била употребена за омекотяване на кожи, унищожаване на петна от облекла и като подкваса. Но имала и друго доста значимо предопределение – била употребена като промивка за уста. Римляните вярвали, че амонякът в нея отстранил неприятния мирис и петната по зъбите, което в действителност било по този начин.

7. Чингис хан наредил на армията си да изяде всеки десети човек, с цел да се оправи с глада

Чингис хан основава Монголската империя, най-голямата в историята. Успешната инвазия на непознати кралства се дължала най-много на дисциплината измежду армията на хана. След като завършва сполучлива война против династията Цзин, Чингис хан би трябвало да се отдръпна, тъй като е ранен. Династията се възползва от тази опция, с цел да върне изгубените земи и да се окупира.

След 2 години монголците се връщат за нова победа. Чингис хан разделя армията си на три елементи. С двамата си сина той повежда своите хора в нахлуване и съвсем затрива цзинската империя. Оцелява единствено столицата й, която е обсадена от монголците. Обсадата продължава толкоз дълго, че храната привършва, а чумата вилнее из монголския лагер.

Чингис хан, решен да продължи обсадата непременно, дава заповед всеки десети да бъде рискуван, с цел да нахрани останалите. Столицата Чундгу пада на идната година.

8. Император Клавдий не бил педераст и това се считало за необичайно

Четвъртият римски император си лягал единствено с дами. Не с момчета, нито с мъже. Това било считано за много необичайно, тъй като римляните считали хомосексуалността за нещо обикновено.

За по-богатите римляни сексът с жена се налагал единствено поради основаването на наследници. Сексът с мъж бил много публикувано събитие. От първите 15 римски императори, Клавдий е единственият, който не е бил хомо или бисексуален.

9. Четири от шестте любовници на Адолф Хитлер са пробвали самоубийство

Връзките на Хитлер от дълго време пленяват историците. Макар прочут като изцяло предан на Германия, той е бил свързван с голям брой дами. Доста от тях са се самоубили, а една е оживяла след опит за самоубийство.

Хитлер изпитвал мощно привличане към Гели Раубер, доведената му племенница, която била 19 години по-млада от него. Аферата завършва, когато Гели се прострелва с револвера на Хитлер в неговия апартамент в Мюнхен.

Мария Райтер пък била обект на вниманието на Хитлер през младините му. Тя се пробва да се обеси, когато той изрично отхвърля да се ожени за нея, тъй като избира да преследва политическа кариера.

Юнити Митфорд била британка, лоялна на Хитлер и интензивно работеща за нацистите. Разстроена поради войната сред двете страни, които обича (Великобритания и Хермания), Юнити се прострелва с дребен револвер. Куршумът засяда в мозъка й и не може да бъде изваден. Тя умира девет години по-късно от затруднения, зародили поради това.

Рената Мюлер, която за Хитлер била съвършената арийска жена, умира ненадейно сякаш от епилепсия, само че по-късно излиза наяве, че евентуално е била убита от Гестапо.

Ева Браун била безпределно лоялна и фанатически отдадена на Хитлер. Нещастна от любовния си живот, тя се пробва да се простреля, само че е избавена. Превръща се в най-известната държанка на Хитлер и умира паралелно до него, когато двамата се самоубиват в края на войната.

10. Канибализмът бил известен през 16-и и 17-и век

Ренесансът е прочут като интервал на изкуството и културата. Шокиращо, само че тогава и канибализмът бил на респект заради медицински аргументи. Мумии и жива човешка плът се ценели доста в името на медицината. Консумирането им също така не се ограничавало единствено до няколко определени групи. Учени, кралски особи, свещеници и елементарни люде глозгали човешки крака при всяка комфортна опция.

Канибалската медицина следвала правилото, че човешкото лекува човешко. Така да вземем за пример смленият прахуляк от череп се употребявал при главоболие, приемането на прясна кръв лекувало проблеми с кръвта, а мазнините от мъртвец били лек против подагра. В резултат на това постоянно били задигани мумии от египетски музеи, черепи били изравяни от ирландски гробища, а гробари постоянно търгували с елементи от трупове.

ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ 1 – https://iskamdaznam.com/15-shokirashti-istoricheski-fakta-koito-ne-znaehte-chast-1/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР