6 световни града са най-застрашените от надуването на имотен балон.

...
6 световни града са най-застрашените от надуването на имотен балон.
Коментари Харесай

Световните градове, които са най-заплашени от имотен балон

6 международни града са най-застрашените от надуването на заможен балон. Хонконг, Мюнхен, Торонто, Ванкувър, Амстердам и Лондон са най-рисковите имотни пазари, съгласно годишния Индекс на балоните на световния заможен пазар, формиран от швейцарската банка UBS.

Повечето от 20-те градове в показателя са надценени или са изложени на риск от балон, съгласно отчета за цените на жилищата през 2018 година

Начело на листата е Хонконг, където жилищата са поскъпнали с повече от 10% през последната година. " Пазарът изпитва продължителен дефицит. Търсенето продължава да нараства, с помощта на високата прелест на жилищния пазар за локалните и задграничните вложители ", пишат от UBS.

" Притежаването на неподвижен парцел към този момент е недостижимо даже и за висококвалифицираните служащи. Тъй като цените са прекомерно високи за жителите на личния им пазар, нараства политическия напън за ограничението на растежа ", изясняват специалистите.

Реалностите с парцелите в Хонконг са все по-стряскащи - приходите не порастват задоволително бързо, с цел да компенсират повишаването на парцелите. " Трябва да работите 22 години, с цел да си позволите жилище с повърхност от 60 кв. м в азиатския град. Преди 10 години за това бяха нужни единствено 12 години ", показват от банката.

Градските управляващи неотдавна вкараха налог претовареност за свободни, само че приключени домове, с цел да насърчат строителите да ги продадат допустимо най-бързо.

Втори в класацията е Мюнхен, където цените са се удвоили през последното десетилетие. Благодарение на ниския % на незаетост в баварската столица, наемите са се повишили с 9% единствено през последната година.

Средната цена на жилищата е 8 пъти по-висока от междинните приходи в града, което е най-високото равнище до момента. Съществува риск от срив в жилищния бранш, защото неотдавна стартира построяването на нови домове.

Цените на жилищата в заемащия 5-о място Амстердам се подвигат с 12% през последната година, поправени по отношение на инфлацията, до момента в който през последните 5 години те се покачват с 60%.

Това се дължи както на привлекателните условия за финансиране на купувачите на жилища, по този начин и на по-силния напредък на приходите през последните 5 години, спрямо всеки различен град в изследването, настояват от UBS.

Пазарът в Лондон стартира да навлиза в застой, само че жилищата в английската столица остават измежду най-скъпите в света, трансформирайки я в 6-ия град, който е най-заплашен от балон.

" От позиция на задграничните купувачи цените на жилищата в щатски долари са спаднали с 10% от 2015 година и може да съставляват привлекателна опция за покупка. Очакваме цените да се стабилизират, само че въпреки всичко предлагаме да се работи внимателно поради високите пазарни оценки и забележителната политическа неустановеност ", споделят специалистите на банката.

За да изготви показателя, UBS регистрира критерии като измененията в съотношението сред цените на парцелите и приходите на популацията, задлъжнялостта, измерена посредством равнището на ипотечните заеми по отношение на брутния вътрешен артикул и така нататък

Един от най-поразителните аспекти на отчета, отразяващ несъответствията в търсенето и предлагането, е, че в него няма нито един американски град, който да е застрашен от заможен балон.

Най-скъпият град в Съединени американски щати е Сан Франциско, където през последната година цените се покачиха с 12% заради продължаващия взрив на технологиите, регистрира отчетът.

" Въпреки че доста финансови центрове са изложени на риск от жилищен балон, не би трябвало да съпоставяме днешната обстановка с изискванията преди рецесията ", споделя в изказване Марк Хефеле, основен капиталов шеф на UBS Global Wealth Management.

Макар цените да не се повишават толкоз бързо, колкото през предходните години, достъпността остава съществена грижа. Цените на жилищата в огромните градове се усилват приблизително с 35% през последните 5 години, съгласно отчета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР