6 септември 1885 година е най-големият урок в българската история

...
6 септември 1885 година е най-големият урок в българската история
Коментари Харесай

Властта почете 137-ата годишнина от Съединението на България

„ 6 септември 1885 година е най-големият урок в българската история по единство в мисли, усеща и каузи “.

Това написа в формалния си профил във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Един завет сплоти всички българи против неправдата. Един народ със храброст и самочувствие дръзна да се изправи против кроежите на Великите сили, против това някой различен да взема решение ориста му. И съумя! Съединението е непомръкващ образец за отстоявана отговорност пред поколенията преди и поколенията след ”, написа Йотова.

Вицепрезидентът прибавя, че духът на Съединението не е затворен в избледняващите страници на историята.

„ Духът на Съединението е в силата на всички българи през днешния ден дружно да реализираме по-добро бъдеще за децата си. Черпим сили и ентусиазъм от исторически образци като 6 септември 1885 година – когато сме дружно, съумяваме! Честит празник! Да пребъде България ”, прибавя още Илияна Йотова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уважи празника в Пловдив.

„ След като преди две години ни разделиха, през днешния ден повече от всеки път се нуждаем от обединяване. Ние като нация би трябвало да създадем нужното Севера и Юга да се изравнят, тъй като сега Юга са три пъти по-мощни. Разединението стои  даже и в вложенията ”.

Това съобщи Борисов в Пловдив.

В София поздрави изрече и Кирил Петков.

Това, което през днешния ден споделих пред паметника на Стефан Стамболов, е, че преди 137 години млади български политици са имали една фантазия за самостоятелна и свободна България, и това, което са постигнали, е макар цялото предпочитание на Великите сили, България да се сплоти и съедини, което демонстрира по какъв начин една българска фантазия може да стане действителност и ние да продължаваме да мечтаем.

Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ и някогашен министър председател на страната Кирил Петков, откакто сложи цветя пред паметника на Стефан Стамболов в градинката на Кристал в София.

Денят на Съеидинението бе почетен и от историци.

„ Съединението на България е единственият акт в историята ни, в който няма предаталели. Това е държавнически акт, при който политиците и хората са били обединени “.

Това разяснява пред Нова тв проф. Евелина Келбечева.Единственият политик, който се опълчва на Съединението е Драган Цанков, който е един фамозен русофил. Той единствен споделя в едно свое изявление, че не можем да създадем нищо без единодушието на Русия, уточни тя.

Хората в Пловдив са живеели много по-добре преди Съединението. Градът е преживявал едни от най-успешните си дни от позиция на бизнеса.

Но хората, които са обезпечени, стартират да мислят за независимост. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България ” историкът и шеф на Регионалния исторически музей – Пловдив доктор Стефан Шивачев.

„ Румелия е била отворена към Османската империя, а това значи търговия. Но става нещо доста забавно.

По принцип в историята – когато хората са материално обезпечени, те стартират да мислят повече за духовното, за независимост. И в Пловдив се концентрира духовният хайлайф на България ”, уточни той.

„ Когато сме били дружно като народ, сме преодолявали превратностите на историята “. Това означи в словото си във връзка 137-амата годишнияна от Съединението кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Градът под тепетата отбелязва и своя празник.

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР