6 месеца след клетвата - вот на недоверие. Кабинетът на

...
6 месеца след клетвата - вот на недоверие. Кабинетът на
Коментари Харесай

Вотът на недоверие срещу кабинета Петков: Всичко, което трябва да знаем

6 месеца след клетвата - избор на съмнение. Кабинетът на Кирил Петков е изправен пред комплицирана парламентарна обстановка, която ще е решаваща за бъдещето му.

Или държавното управление на " Продължаваме промяната " ще влезе в историята с рекордно бърза загуба на доверие на фона на кабинетите, образувани след 1989 година, или ще оцелее на ръба на пропастта, която " ИТН " разтвори.

Ако се повтори обстановката от 16 юни, когато Има Такъв Народ съумя да сплоти общо 125 гласа и в профил Никола Минчев като ръководител на 47 Народно събрание, Кирил Петков ще би трябвало да подаде оставка.

Ако Народното събрание въпреки всичко отхвърли вота на съмнение, ново предложение за събаряне на държавното управление на същото съображение не може да се прави в идващите 6 месеца.

Каква ще е хронологията на вота?

Вотът на съмнение е процедура, която е разграничена на две елементи - разисквания и гласоподаване, което би трябвало да се случи не по-рано от 24 часа след привършване на дебатите.

Денят на дебатите ще бъде 21 юни (вторник), макар че вносителите от ГЕРБ желаеха това да се случи на изключително съвещание в неделя, т.е. колкото може по-бързо.

Временният ръководител на 47 Народно заседание Мирослав Иванов отхвърли да извърши това изискване на ГЕРБ, а и правилникът на Народно събрание не го задължава. Разискванията по вота би трябвало да стартират не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след постъпването му на 15 юни.

Сряда вечер (22 юни) е най-ранният миг, в който Народното събрание може да гласоподава за или срещу държавното управление.

Какво ще се случи в деня на вота отвън Народното събрание?

Пред Народното събрание ще се организира шествие за поддръжка на държавното управление от 18:30 ч. Организаторите показват, че политическата рецесия слага обществото пред избор сред " народна власт или авторитаризъм, независимост или послушание, храброст или боязън ", като те застават на страната на Кирил Петков и Асен Василев против връщането на власт на " джипки и каскети ".

Костадин Костадинов, който назова жителите " фашистка сган " жителите, подкрепили Никола Минчев на 16 юни, реши да свика контрапротест и прикани " всички сънародници, които не желаят България да бъде превърната в Украйна, да излязат по време на вота на съмнение ".

Обидите му доведоха до бурни реакции, които ескалираха до физическо сдърпване сред Хамид Хамид и Настимир Ананиев.

Какво е основанието за вота на съмнение?

59 депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС желаят оставката на кабинета " Петков " поради " неуспеха на държавното управление във финансово-икономическата политика ". За разлика от вота против Никола Минчев - този път под плана не се виждат подписите на представители на други партии, въпреки че Движение за права и свободи, 19-те от Има Такъв Народ и " Възраждане " също желаят оставката на Петков.

Мотивите са разказани в от вносителите, като обгръщат обвинявания към Министерски съвет за опасност за финансовата непоклатимост на страната, некадърно и несъответстващо ръководство на дълга, неправилни политики в актуализацията на бюджета, неовладяна инфлация, и " лобизъм, корупция и несръчност в областта на енергетиката ".

Това е формалната тематика, по която ще се водят дебатите - тематика, която Бойко Борисов и главните представители на опозицията поддържат от Ден 1 на новата власт. Реалната причина за форсирането на вота от страна на ГЕРБ е обвързвана с Има Такъв Народ.

Защо в този момент?

Вотът беше импортиран на 15 юни - седмица след решението на Слави Трифонов да изтегли четиримата си министри и да приключи присъединяване си в ръководещата коалиция. Реакцията на ГЕРБ закъсня - в началото най-голямата опозиционна партия застана в пасивна роля, като прикани Кирил Петков самичък да подаде оставка поради фиаското с Има Такъв Народ.

Ускоряването на процеса се случи дни откакто се оказа, че Има Такъв Народ също се разпада, а Политическа партия към този момент разполага с поддръжката на част от техните депутати и министъра на спорта Радостин Василев.

Колко депутати са нужни за свалянето на Кирил Петков?

Поне 121 - това е наложителният предел от гласове в актива на ГЕРБ и компания, с цел да е сполучлив техният избор на съмнение. " Повече от половината от всички народни представители " е минимумът, който може да смъкна кабинета по своя воля.

Щом отстраниха Никола Минчев, не е ли ясно, че вотът на съмнение ще мине?

Отговорът към този момент не е сигурен. Процесът има три вероятни изхода, като два от тях биха могли да завършат с неуспех на вота.

5 дни преди дебатите ръководещите имат единствено 115 обезпечени гласа от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелните някогашни членове на Има Такъв Народ.

Никола Минчев беше отхвърлен със 125 гласа от Има Такъв Народ, ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи. Един от тях - Кирил Симеонов - към този момент не принадлежи на тази група, а разгласи, че напуща Има Такъв Народ. Потенциалният спомагателен " запас " на опозицията е в ръцете на Делян Пеевски. Той е единственият народен представител от 47 Народно заседание, който не участва на гласуването против Никола Минчев.

Ако тази сума в актива на ГЕРБ се резервира (или най-малко не падне под 121), Кирил Петков ще би трябвало да подаде оставка.

Това, на което се надява Петков, е, че в оставащите дни ще успее да разубеди задоволително депутати от " ИТН " да не поддържат политиката на Слави Трифонов.

" Да не поддържат Слави " в тази ситуация може да значи няколко хипотетични благоприятни условия:

- да гласоподават в поддръжка на държавното управление на Политическа партия

- да гласоподават " въздържал се " на предлагането на ГЕРБ

- да откажат да вземат участие в гласуването в пленарната зала, или просто да не дойдат на работа.

Тежестта за събиране на гласовете за вота пада върху вносителите ГЕРБ. Те и поддръжниците им би трябвало да подсигуряват физическото наличие и волята на 121 недоволни. Ако не го създадат, вотът на съмнение е несполучлив.

Какви са сюжетите пред държавното управление?

Хипотетично, кабинетът може да се " прероди " с чисто нова парламентарна коалиция - т.е. офанзивата на опозицията да се окаже победа за властта.

Други разновидности биха довели до не изключително благополучен режим на взаимно битие на държавно управление и парламент в открита война. Кабинетът може да продължи да работи в малцинство, само че рискува да стане жертва на тотална институционална обсада и загуба на публично доверие, в случай че не се сбъдне вярата на Петков за привличане на дейна поддръжка от нови отцепници от " ИТН ".

Още по-важно е това предвид на идното второ четене на актуализацията на Бюджет 2022. Под въпрос стои и възможната втора промяна в състава на Министерски съвет, с цел да може Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Александър Николов да бъдат заменени (все още не е ясно дали Радостин Василев ще се върне в Народното събрание като самостоятелен депутат).

Какво ще стане, в случай че вотът е сполучлив?

Кабинетът ще подаде оставка, само че ще продължи да извършва функционалностите си, до момента в който Народното събрание не реши друго.

Оставката би била последвана от съвещания, свикани от президента, след които той ще връчи мандат още веднъж на " Продължаваме промяната " като най-голяма по бройка парламентарна група.

При възможен отвод или крах в предлагането на нов състав на Министерски съвет в границите на 7-дневен период, мандатът ще бъде предоставен на втората по бройка група - ГЕРБ.

Изборът на партията, на която президентът би могъл да даде трети възможен мандат, се пада върху него. Ако не се реализира единодушие и в трите хипотези, Румен Радев ще би трябвало да назначи длъжностен кабинет и да насрочи нови избори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР