6,7 млрд. лв. европейски средства може да загуби страната, ако

...
6,7 млрд. лв. европейски средства може да загуби страната, ако
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Губим 6,7 млрд. лв. от Брюксел, ако не се доплати на строителните фирми за започнати проекти

" 6,7 милиарда лева европейски средства може да загуби страната, в случай че не се доплати на строителните компании за плановете, по които те към този момент работят ". Това уточни вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов пред депутатите от парламентарната комисия по районно развиване при представянето на промени в Закона за публичните поръчки/ЗОП/.

„ 1,1 милиарда лева са застрашени при осъществяването на водни планове по Оперативна стратегия „ Околна среда “, други 1,3 милиарда лева - от прекъсване на планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Отделно от това общините извършват планове за към 4,3 милиарда лева ", посочи министър Караджов.

Тези планове за строителни действия боксуват поради огромното повишаване на строителните материали, чиито цени към този момент са надалеч по-високи, в сравнение с по времето когато са подавани офертите.

„ Ако заплащанията по тези планове не се индексират, строителите няма да могат да ги довършат, т.е. тези европейски средства няма да може да се усвоят и ще би трябвало да бъдат върнати на Брюксел ", разяснява вицепремиерът. По думите му методиката за индексация е пусната през днешния ден за публично разискване. Тя ще се одобри като разпореждане на кабинета, а измененията в Закон за обществените поръчки единствено дават законова опция строителните контракти да се индексират при огромно повишаване на материалите, до момента в който се извършват.

Проектът за законови промени е импортиран от депутати и от четирите партии от ръководещата коалиция. Представители на Националното съдружие на общините в Република България акцентираха по време на съвещанието, че парите, с които договорите ще се индексират, би трябвало да бъдат планувани в актуализацията на бюджета, тъй като общините нямат средства да платят своята част от повишаването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР