6.7% е безработицата в страната през ноември, като това е

...
6.7% е безработицата в страната през ноември, като това е
Коментари Харесай

Безработицата през ноември с най-ниски стойности след края на извънредното положение

6.7% е безработицата в страната през ноември , като това е най-ниската записана стойност след края на изключителното състояние на 13 май 2020 година Агенцията по заетостта регистрира спад на безработицата от 0.2 процентни пункта спрямо предходния месец октомври и растеж с 0.9 пункта по отношение на година по-рано. 

В края на месец ноември записаните безработни в бюрата по труда съгласно статистиката на Агенцията по заетостта са били 218 840, което е с 9 069 лица по-малко от октомври. На годишна база нарастването е с 29 366 лица.

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 29 105 безработни лица . Освен тях, други 558 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта.

През ноември броят на почналите работа безработни лица доближи 17 343 , като в съпоставяне със същия месец на предходната година се регистрира растеж с 13%. През миналия месец 370 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. От почналите работа 87.5% са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 25,5% от всички почнали работа, следвани от търговията – с 16,3%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,0%, държавното ръководство – 6,3%, строителството – 5,3%, и други

През месеца работа на субсидирани работни места са почнали 2 165 безработни лица от рисковите групи – 412 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 753 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. Схемата „ Заетост за теб ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, която започва през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила претовареност на 6 804 лица, като единствено през ноември са подписани трудови контракти с нови 683 безработни.

Антикризисните ограничения за краткосрочна поддръжка на заетостта, известни като трети дизайн на мярката 60/40 или Постановление на Министерски съвет 278/2020 година и 80/20 или „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хиляди заети лица от май до края на ноември.

В присъствените форми на образования за възрастни , финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд, през месеца, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, са включени нови 274 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 386 , които са с 9.3% повече от тези, декларирани през ноември 2019 година Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (36.3%), следват административните и спомагателните действия (12.8%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (11.8%),  хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), строителството (7.2%) и държавното ръководство (5.4%).

Най-търсените специалности през месецa са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); личен състав, полагащ грижи за хората; икономически и административни експерти и др. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР