6 519 789 души е населението на България към 7

...
6 519 789 души е населението на България към 7
Коментари Харесай

НСИ обяви резултатите от преброяването НА ЖИВО

6 519 789 души е популацията на България към 7 септември 2021г. Това оповестиха от Национален статистически институт по време на брифинг. Националният статистически институт представи резултатите от преброяването на населението на страната, извършено от 7 септември до 10 октомври предходната година.  Половината от популацията на България живее в Югозападен и Южен централен регион. 

„ Провеждането на преброяването беше мъчно. То беше отсрочено поради пандемията, което затрудни организацията. Много от нашите преброители се отхвърлиха. След това имаше нова акция, която не беше толкоз сполучлива. Имаше боязън от другарство с популацията, макар че бяхме обезпечили и имунизация за всички преброители, и защитни самостоятелни средства за обхода, който трябваше да създадат ", изясни Дияна Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

 

По думите й резултатите в действителност не са закъснели, защото по закон оповестяването им е след една година. В продължение на няколко месеца ще бъде оповестена по-подробна информация.

Директорът на Дирекция „ Демографска и обществена статистика ” Магдалена Костова изясни, че при последните 4 преброявания популацията ни понижава. Страната ни има негативен натурален приръст. За 10 години най-вече население е изгубила Област Видин. Най-малко е намаляла Област София.

В България има 83 общини, в които популацията е под 6000 души. В тях живеят едвам 4,78% от популацията.Има 8 общини с население над 100 000 души, в които живеят 40% от жителите на страната.

Преброяването съставлява голям брой проучвания, обединени в едно цяло, посочи доцент доктор Атанас Атанасов.

„ Последното броене стартира с  правене на инструментариум. След това има пробно проучване, следва събиране на данни за жилищата, които  би трябвало да бъдат обходени. След това е теренното изследване и по-късно има контролни проучвания ”, разясни той.  



До края на октомври, ще бъдат оповестени и социално-икономическите характерности на популацията на страната – степен на приключено обучение и икономическа интензивност.

През ноември ще излязат данни за етно-културните характерности – етническа принадлежност, майчин език, изповедание и набожност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

През декември ще се разгласят резултатите от извадковите проучвания – „ Раждаемост и репродуктивно държание на популацията “ и „ Миграция и миграционно държание на популацията “, както и данни за здравния статус на популацията.

През януари и февруари 2023 година ще бъдат показани геопространствени данни (координатна мрежа с пространствена резолюция от 1 кв. км) за броя на популацията, информация за жилищните здания и жилищата, жилищните условия, семействата и фамилиите в страната.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР