6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат

...
6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат
Коментари Харесай

Марияна Николова: 6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас

6 400 чартърни полета се чака това лято да дойдат на Летище Бургас. Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава опция за разнообразни нишови туристически пътувания. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас. И добави, че дружно с локалната власт още от септември предходната година се работи за Лято 2021.

Министър Николова разяснява, че следва да се открие туристическо посланичество във Варшава. Амбицията ни е да притеглим повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива предпочитани представителства и в други страни, разясни още тя.

Министърът сподели, че по искане на сектора Министерството на туризма изготви профилирана рекламна акция за съветския и немския пазар. Ние имаме доста поръчки от Русия, в това число и от притежателите на парцели, разясни тя.

По думите й сега зимните ни курорти са цялостни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

Вицепремиерът заяви още, че над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., демонстрират данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Надявам се, че изпълнената с тествания и предизвикателна 2020 година ще остане в предишното, като от нея ще запазим единствено насъбрания опит и значимите заключения, които да ни оказват помощ да продължим активността си напред, посочи тя.

Министър Николова добави, че през предходната година са регистрирани над 400 хиляди румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди На трето място по брой гости се подрежда Полша с над 85 хиляди туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата предходна година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала към половин милион туристи през предходната година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на към 4,2 милиарда лв. по данни от Национален статистически институт и Българска народна банка за първите 9 месеца от 2020 година Очакванията са те да набъбнат заради дребния брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надвишават 5 милиарда лв. за цялата година, като към момента следва да бъде оповестена окончателната статистика, разясни министър Николова.

Относно област Бургас вицепремиерът разяснява, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 година по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски жители, над 55 хиляди са полските посетители. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са надлежно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

По време на брифинга господин Кванте, основен изпълнителен шеф на „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “, разясни пред представителите на медиите, че летищата в Бургас и Варна са подготвени. Очакваме единствено туристите да вземат своето решение. Искаме да покажем на всички, че ние дружно работим, и да покажем на света, че България е сигурна дестинация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР