6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание, практически паритет

...
6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание, практически паритет
Коментари Харесай

Тренд: ИТН с минимална преднина пред ГЕРБ, решаваща ще е избирателната активност

6+1 обединения с посланичество в идващото Народно заседание, на практика паритет сред " ИТН " и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов и предстояща изборна интензивност в страната - малко над 3 милиона. Това сочи изследване на " Тренд ". То е направено измежду 1002 души, с директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". Проучването е извършено в интервала 3-7 юли по поръчка на NOVA Broadcasting Group.

" Можем да приказваме за на практика паритет сред първите 2 партии. С минимална преднина съгласно нашето изследване е " ИТН ". Интрига ще има до последния миг. Запазва се наклонността от последните два месеца за ерозия на поддръжката за ГЕРБ и лек растеж на Има Такъв Народ. Това е моментна фотография, не е прогноза за изборния резултат ", съобщи социологът Димитър Ганев.

Според изследването " ИТН " получава 21.3% поддръжка, като по този начин повежда пред ГЕРБ (20.5%). Победата значително ще бъде решена от изборната интензивност, като при по-ниска интензивност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест поради твърдия и мобилизиран електорат, до момента в който при по-висока интензивност " ИТН " може да усили разликата си поради по-голямата електорална външна страна, с която разполага, считат още социолозите от " Тренд ".

" На трето място е Българска социалистическа партия с 15.9%, със сериозна отдалеченост от втория и ще бъде със сериозна отдалеченост от четвъртия. Интригата за четвъртото място продължава да стои. Отчитаме лек растеж и на " Демократична България ", разяснява Ганев.

В хода на предизборната акция " Демократична България " (12.4%) записва растеж в поддръжката си, отделяйки се на малко над 1% от съперника за четвъртото място в лицето на Движение за права и свободи (11.3%).

Тъй като и двете обединения разполагат с електорален запас в чужбина, който няма по какъв начин да бъде регистриран в изследването, гласовете отвън България може да се окажат решаващи за четвъртото място, считат още от " Тренд ".

Според изследването обединението " Изправи се! Мутри вън " с огромна степен на възможност ще има парламентарно посланичество в идващото Народно заседание, като 5.1% от всички, заявяващи, че ще гласоподават, заявяват, че ще ги поддържат. Около 4-процентовата преграда стоят и Българските патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в Народното събрание ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната акция, сочи още изследването на " Тренд ".

Под парламентарната преграда, само че с лек растеж в границите на акцията, е партията на Костадин Костадинов " Възраждане " (3.1%). Формацията към Васил Божков " Българско лято " записва поддръжка от 1.6% от всички декларирали, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията към Жан Виденов събира 0.8% поддръжка.

 Снимка: Тренд

51% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас, сочи още изследването на " Тренд ".

Проучване на " Тренд ", направено измежду 1002 души, с директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". Излседването е извършено в интервала 3-7 юли по поръчка на NOVA Broadcasting Group.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР