59 процента от внесените у нас лекарства от Европейския съюз

...
59 процента от внесените у нас лекарства от Европейския съюз
Коментари Харесай

Повече от половината внесени лекарства у нас от ЕС се изнасят обратно

59 % от импортираните у нас медикаменти от Европейския съюз се изнасят назад. До този извод са стигнали пациентски и неправителствени организации, които за следващ път алармираха за застрашаващите последици от реекспорта на медикаменти, оповестява радио „ Дарик “.

Оказва се, че са налице практики, при които даже аптеките продавали назад медикаменти на търговците на едро. Така се стига до неналичия на избрани лекарства у нас, като все още пациенти нямат достъп до лекарство против заболяване на хипофизата, наречено акромегалия.

"Това лекарство се заплаща на 100% от Здравната каса, скъпо е. Пациентът няма по какъв начин да си го купи по различен метод. Няма по какъв начин да отиде в Гърция или Турция да си го купи. Струва към 1600 лв. на месец " изясни Ваня Добрева, ръководител на асоциация „ Хипофиза”.

Тя добави още, че компанията експортьор е оповестила 384 пъти планове за експорт на съответно това лекарство. Самото лекарство е елементарно за следене, защото всички пациенти се лекуват единствено в един център.

"Информацията, която имам е, че 30% от хората остават без лекарство всеки месец ", добави Добрева.

До 2 милиарда лева стига паралелният експорт на медикаменти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР