59% от избирателите на ГЕРБ-СДС подкрепят ротационния принцип. А 76%

...
59% от избирателите на ГЕРБ-СДС подкрепят ротационния принцип. А 76%
Коментари Харесай

„Екзакта“: 61% одобряват редовен кабинет, 65% не приемат ротацията

59% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС поддържат ротационния принцип. А 76% утвърждават Мария Габриел

Общо 61% от пълнолетните българи утвърждават обстоятелството на съставяне на постоянно държавно управление, сочи национално представително изследване на „ Екзакта рисърч груп “.

Съставянето на кабинет се утвърждава от дами, хора на възраст под 60 години и поданици на обитаемоте места отвън столицата. 87% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат позитивно отношение. Силно скептични са симпатизантите на Българска социалистическа партия и на „ Възраждане “.

Според данните 65 на 100 от българите не утвърждават ротационния принцип на ръководство, а 35 % са тези, които поддържат този принцип.

59% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ поддържат ротационния принцип. Единствено измежду гласоподавателите на обединенията, участващи в ръководството, позитивните оценки за ротационния принцип са повече от негативните, разясняват анализаторите.

На основата на горните данни може да се заключи, че българите изрично приветстват сформирането на постоянен кабинет, само че имат съществени запаси както към ротационния принцип на ръководство на страната, по този начин и към партньорството сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, разясняват от организацията.

Стартовите настройки към двете водещи лица на ръководството – Николай Денков и Мария Габриел са утвърждение от порядъка на по 27%. Мария Габриел е одобрявана от 76% от гласоподавателите на ГЕРБ и от близо 40% от гласоподавателите на ПП-ДБ.

Денков е одобряван от 85% от гласоподавателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС.

Според изследването, в случай че изборите бяха през днешния ден, шест обединения биха били над 4-процентовата преграда –  ГЕРБ – Съюз на демократичните сили (24,4 на сто), Политическа партия – Демократична България (20,1 на сто), „ Възраждане “  (14,8 на сто), Движение за права и свободи (13,2 на сто), „ Българска социалистическа партия за България “ (9,5 на сто) и „ ИТН “ (4,8 процента).



Изследването е национално представително и е извършено в интервала от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face ” изявление. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със лични средства като част от изследователската стратегия на „ Екзакта Рисърч Груп “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР