59,5 на сто от гласовете на сръбските президентски избори вчера

...
59,5 на сто от гласовете на сръбските президентски избори вчера
Коментари Харесай

Вучич: Не съм някой, който ще се бие в гърдите заради властта, смирен съм пред народа си

59,5 на 100 от гласовете на сръбските президентски избори през вчерашния ден са дадени за Александър Вучич и по този начин той завоюва още на първи тур втори 5-годишен мандат. Този резултат е на основата на обработени 88 % от секционните протоколи.

Вучич, който е във властта от 10 години, като първоначално беше първи вицепремиер, а по-късно и министър председател, означи пред съпартийците си, че към този момент ще е най-дългогодишният водач на Сърбия след Никола Пашич, който при започване на предишния век е бил министър председател на Кралство Сърбия, а по-късно и на кралство Югославия:

„ Не съм някой, който ще се бие в гърдите поради властта, преклонен съм пред народа си, поради който това стана допустимо “.

Сръбският президент даде да се разбере, че ще продължи с политиката на балансиране сред Европа и Русия. С Москва Белград си остава непосредствен:

„ Имаме положителни и прилични връзки, които ще се опитваме да запазим. Партнираме си в доста области, би трябвало да забележим в този момент какво ще вършим по въпроса за петрола, предстоят ни и договаряния за цената на газа. Ще продължаваме по този начин и ще водим политика, която е значима и за европейците, и за руснаците, и за американците, и за всички “.

Сръбската прогресивна партия на Вучич получи 43 % от гласовете на извършените също през вчерашния ден изключителни парламентарни избори, които за разлика от 2020 година не бяха бойкотирани от опозицията.

„Обединени за победа“ – дясноцентристка опозиционна коалиция, ще е втора парламентарна мощ с 13 % от гласовете, а трети са социалистите отпред с Ивица Дачич, на които Вучич ще разчита да му оказват помощ за болшинство в Скупщината.

Здравко Понош от „Обединени за победа“, който финишира втори на президентския избор с близо 18 % поддръжка, видя в загубата на парламентарно болшинство началото на края на ръководството на Вучич:

„ Тези избори са началото на края на СНС и на Александър Вучич. Спечелихме в огромните градове, аз завоювах в тях президентския избор, евентуално и в Белград ще имаме добър резултат. На парламентарните избори също се представихме добре в градските секции. Няма да пропуснем този късмет “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР