5898 са машините, разположени в секциите в страната.В 20 секции

...
5898 са машините, разположени в секциите в страната.В 20 секции
Коментари Харесай

Първи проблеми с машините за вота

5898 са машините, ситуирани в секциите в страната.
В 20 секции през днешния ден машините не са проработили. За 4 от тях, 2 от които са в Благоевград, още през вчерашния ден беше оповестено, че са отвън строя, изясни представителят на ЦИК Росица Матева.
В 16 секции стана ясно, че през днешния ден също няма да се гласоподава с машина поради разнообразни проблеми. Някои от машините дават известия за неточност при флаш паметите. При няколко машини не се зарежда софтуерът, а при други има проблем с принтера. От някои машини са излезли бели бюлетини или по-късо отрязани, на които не се чете вотът. Затова ЦИК указа да може да се гласоподава повторно от гласоподавателите. 
Вече има 7 тъжби и 5 сигнала в Централната изборна комисия. Част от тях са за скъсани бюлетини, които излизат от машините. Други  - за издание на резултати от социологически изследвания. ЦИК предизвести организациите, които вършат това, да съблюдават закона.
Две от машините, дефектирали през днешния ден са във Варна. При тях не е проработил принтерът. 
Проблем със софтуера е зародил при една машина във Велико Търново, а при друга в Добрич - с флашпаметитеСамо на хартия ще гласоподават в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София.
В община Тунджа гласуването с машини е почнало без електрозахранване, на батерия, само че след отстраняването на повредата, е траяло по нормалния ред.
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова настоя информацията в комисията да идва по отношение на методическите инструкции, а не устно:
" Ние изпратихме до всички ОИК увещание, че би трябвало прецизно да се съблюдават напътствията на ЦИК, като показва номер на изборна секция, машина, както и какъв е казуса. Това са наложителни реквизити, с цел да можем ние да вземем своето решение да съгласуваме или да не съгласуваме решенията на Общинските изборни комисии. Така че, може би, на столичната комисия би трябвало още един път да се приготви такова писмо ".
Във Великотърновско машината не е стартирала поради софтуерен проблем. В тази секция се минава към гласоподаване с хартиени бюлетини.  
В Лясковец също регистрират проблем с машината, само че няма искане за прекосяване към гласоподаване с хартиена бюлетина. 
      От секция в село Владимирово, община Бойчиновци, също настояват, че машината не работи. Гласувал гласоподавател твърди, че на разписката му излиза различен избор, а не подаденият от него. В този случай ЦИК не позволи машината да бъде изведена и да се премине единствено към гласоподаване с хартиена бюлетина. 
В Благоевградска област има 6 машини- пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласоподаване не регистрират вота на гласоподавателите, а от машината излиза празна бюлетина. Предстои ОИК да вземат решение по какъв начин да продължи гласуването.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР