58 хиляди са първокласниците тази година и започват едно страхотно

...
58 хиляди са първокласниците тази година и започват едно страхотно
Коментари Харесай

За новата учебна година всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще получат безплатни учебници

58 хиляди са първокласниците тази година и стартират едно ужасно премеждие в света на знанието и науката. Нека да бъдат любопитни и щастливи с това, което научават, подкрепяни от своите учители. Това сподели в студиото на " Денят стартира " служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

 Той пожела и сполучлива образователна година на над 32 хиляди деца, които учат в българските неделни учебни заведения в чужбина. Това са близо 400 учебни заведения в 32 страни - там те учат български език, българска история, география и носят България в сърцата си.

Просветният министър акцентира, че за тази образователна година са обезпечени безвъзмездни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас.

    " Това беше обвързвано с една сериозна организация, финансирането на издаването на тези безвъзмездни учебници, с което успяхме да се оправим. За първият образователен ден всички възпитаници от 1-ви до 12-и клас ще им бъдат предоставени безвъзмездни учебници по общообразователна подготовка ", разясни проф. Цоков.

По отношение на концепцията дали да се употребяват или не телефони в клас, министърът сподели, че съгласно Закона за учебното и предучилищно обучение има такава възбрана за потребление на телефони по време на образователния развой и посочи:

    " В правилниците на доста учебни заведения има съответни текстове, свързани с това по какъв начин се оставят телефоните в съответния образователен час. Всъщност това е една дискусионна тематика във всяко едно общество. И аз съм по-скоро за този модел, към който се придържа Франция и би трябвало да се тества в избран брой учебни заведения по какъв начин ще се отрази на такава цялостна възбрана. "

Проф. Цоков посочи, че би трябвало да бъде изработен разбор, а също и като длъжностен министър и екипът му не могат да взимат такива съществени решения, с цел да се вкара възбрана за прилагане на телефони в клас.

Министърът сподели още, че сме на едно приблизително и малко под междинното равнище на цифровизация в българското учебно заведение. Това е посочило и по-доброто действие на просветителната система по време на коронавирус пандемията и образованието от разстояние в електронна среда. Трябва да се откри най-хубавият метод за свястно потребление на технологиите и в класната стая, и отвън нея.

    " Затова ние разработихме една визия за цифровизация на просветителната система, в това число за потребление на изкуствен интелект, която ще предоставим на идващия постоянен екип в Министреството на образованието и науката, с цел да може тя в действителност да стане настояща и в действителност дигитализацията да бъде значим детайл от смяната на просветителната система ", добави Галин Цоков.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР