58-годишният снайперист Вячеслав Ковалски от военното контраразузнаване на СБУ, е

...
58-годишният снайперист Вячеслав Ковалски от военното контраразузнаване на СБУ, е
Коментари Харесай

Нов световен рекорд: 58-годишен снайперист застреля руски окупатор от 3800 метра

58-годишният снайперист Вячеслав Ковалски от военното контраразузнаване на СБУ, е стрелецът, който сложи международен връх, като ликвидира рускиофицер от разстояние 3800 метра. Това излиза наяве от негово изявление за The Wall Street Journal.

Украинецът е някогашен играч по пукотевица на далечно разстояние и преди да стартира войната против окупаторите е развивал личен бизнес.

На 18 ноември Ковалски, дружно със спотър сътрудник (човекът, който пресмята дистанцията, скоростта напразно и други променливи) заел позицияот десния бряг Днепър в Херсонска област, следена от СВУ, против съветска военна база от другата страна на реката. Снайперистът лежал неподвижно на студа в продължение на няколко часа, до момента в който не забелязал офицер, който дава заповеди на бойците. След катоспотърът направил калкулации, Ковалски направил експериментален изстрел, който се отклонил на разстояние към 300 метра от задачата, защото преценката за скоростта напразно била неправилна.

Както написа WSJ, вторият патрон е достигнал задачата за към девет секунди. Според Ковалскикуршумът му е попаднал в региона на гърдите или корема на окупатора. Той е сигурен, че е невероятно да се оцелее след такава рана.

" Помислих си, че в този момент руснаците ще схванат на какво са способни украинците ", споделя той.

WSJ написа, че някои снайперисти са " скептично настроени ", че изстрелът на Ковалски е счупил международния връх. Експерти разясняват, че изстрелът е вероятен с оборудването, което е употребявал украинецът, само че е сложен за осъществяване заради неконтролируеми променливи.

Вестникът твърди, че снайперистът е употребявал пушка " Властелинът на хоризонта ". Цевта й е направена от американската компания Bartlein Barrels, мерникът е японски, а всичко останало е украинско. Дължината на патрона, който е направен по поръчка, е към 16 см.

Изданието отбелязва, че Ковалски в продължение на десетилетия е печелил надпревари по пукотевица на далечни дистанции в Европа и Северна Америка и се е срещнал с наблюдаващия си на такива надпревари в Украйна.

На 18 ноември пресслужбата на СБУ заяви, че снайперист от специфичните служби е сложил международен връх за ефикасна пукотевица - той е унищожил съветски окупатор от разстояние 3800 метра. При предходния международен връх изстрелът е бил създаден от разстояние 3540 метра.

Най-известният снайперист в историята досега е финландецът Симо Хаюха, известен като Бялата гибел. По време на Зимната война против Съветския съюз през 1939-1940 година той съумява да убие повече от 500 руски бойци и то единствено за към 100 дни на фронта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР