58-годишна жена от София почина след отказ за прием в

...
58-годишна жена от София почина след отказ за прием в
Коментари Харесай

КОШМАР: Жена, отхвърлена от 4 болници, почина

58-годишна жена от София умря след отвод за банкет в 4 лечебни заведения. Тя е била с мозъчен кръвоизлив, само че лечебните заведения не са я приели заради липса на реанимационни кревати за хора без коронавирус. Това заяви Нова телевизия по разказите на зетя на дамата Николай Стоядинов.

На 8 януари дамата дълго време не дава отговор на телефона си и шурей й отива да я ревизира. Намерих я в безпомощно положение, очевидно изглеждаше като заспала. Говорихме - оплака се от мощно главоболие в тила, допусна, че е паднала, описа той.

Спешна помощ пристигнала за 20-ина минути. Лекарката я тествала за коронавирус, след което почнала да я разпитва, била й инжекция за високо кръвно. После тя стартира да губи схващане, по тази причина лекарката сподели, че нямаме време и би трябвало бързо да реагираме, добави мъжът.

Качихме я в колата за спешна помощ. Пред " Пирогов " спряхме и видях носилката с дамата в коридора, без доктор. Екипът на Спешна помощ организира беседва с някой, не знаех какво се случва, тъй като бях извън. След това лекарката сподели, че няма да я одобряват, тъй като няма места. Шофьорът на колата за спешна помощ звънна в Спешна помощ, те дадоха обещание да ревизират къде ще я одобряват, описа Стоядинов.

Втора спирка е ВМА - и там отхвърлят да одобряват дамата заради липса тук-там. Следва " Токуда ". Там излезе лекар, който сподели - тази жена е за реанимация, само че не можем да я приемем, тъй като няма места.

Четвъртата спирка е " Света Анна " - там отново нямали места. Лекарят сподели, че може би в случай че е била с коронавирус, са щели да я одобряват.

Около 3 часа лишава обикалянето по лечебни заведения. Накрая колата за спешна помощ остава на паркинга на " Света Анна " за към 40 минути, в които дежурният в Спешна помощ се обадил на някой в министерството, който да разреши банкет следователно.

Във ВМА я одобряват към среднощ. Операцията се прави много по-късно - може би към 3 часа измежду нощ. По думи на лекарите положението й е било тежко, мозъкът е бил мощно повреден, само че интервенцията е предходна сполучливо, описа шурей й. След това я държали в медикаментозна кома.

На 22 януари дамата издъхва след 2 седмици в кома.

Пред Нова телевизия от " Токуда " публично декларирали, че свободни реанимационни кревати към този миг е нямало. В " Света Анна " всички 13 такива кревати също са били заети. От болничното заведение настояват, че са предизвестили за това Спешна помощ още по-рано денем.

В " Пирогов " и ВМА ще бъде направена инспекция и ще дадат отговор.

Ще диря отговорност от някой, тъй като това е безумство, не може да умират хора, тъй като няма места по лечебните заведения, разяснява Стоядинов..

България е първенец по гибел от инсулти в Европа - близо 10% от случаите. За 2020 година 46 хиляди души са били приети в болница, от които са умряли към 5000 души. Тези данни изнесе Пламен Таушанов, който е ръководител на Асоциацията за протекция на пациентите.

От над 40 хиляди души годишно се правят единствено 1000 тромболизи в първите часове, които са значими за инсултите. При инфарктите лекуването е по-успешно.

Светът е във война с пандемията Коронавирус, която на всеки 3 месеца сменя армията си - делта, алфа и т. н., а ние от другата страна към този момент 2 година сме с една войска, която е изтощена, разяснява Методи Янков от болница " Сердика ". От 2 година всички лечебни заведения са преструктурирали доста вълна за ковид. 2/3 от личния състав на лечебните заведения работи инфекциозно, а не по специалностите, които има.

В София има задоволително лечебни заведения и не би трябвало това да се случва, разяснява Янков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР