58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване бе спасен

...
58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване бе спасен
Коментари Харесай

Мъж бе спасен във ВМА след донорска ситуация, пак вдигнаха самолет Спартан

58-годишен мъж в последна фаза на чернодробно заболяване бе избавен след сполучлива трансплантация на черен дроб във ВМА.

Донор на органа е станал 72-годишен мъж от великотърновската болница МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ". Той е бил признат в интензивното поделение с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки напъните на лекарите в понеделник е изпаднал в мозъчна гибел.

Донорската обстановка бе подкрепена от аероплан " Спартан ". Въздушният превоз за медицинския екип на ВМА е бил подсигурен по искане на здравния министър Кирил Ананиев и по заповед на началника на защитата ген. Андрей Боцев.

5-часовата намеса във ВМА е осъществена от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Пациентът е в положително положение.

Ръководството на двете лечебни заведения, както и координаторите по донорство за област Велико Търново, доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на сътрудниците си от великотърновската болница за положителното съдействие, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска обстановка.

От началото на 2019 година, това е първа сполучливо осъществена донорска обстановка в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР