579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Сред

...
579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Сред
Коментари Харесай

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

579 млади лекари от Медицинския университет поставиха хипократова клетва. Сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от абитуриентите се дипломират с цялостно отличие и на церемонията им бяха връчени тържествено оценките " Златен Хипократ ". Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки тестванията, пред които са изправени работещите в здравната система у нас, в края на следването си половината от завършващите лекари са декларирали, че желаят да останат в България.

„ Младото потомство медици имат опцията да бъдат дейни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират смяната и приспособяват високотехнологична инсталация към нашите условия, да разпростират водеща изследователска и научна активност в интерес на цялото ни общество”. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2021 година на Медицинския факултет към Медицински университет-София. На тържествена гала 579 абитуриенти поставиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си.

„ Не се колебая във вашата упоритост, отговорност и триумф, тъй като познавам силата на клетвата – малко са специалностите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора “, съобщи президентът и уточни, че церемонията е освен обред, а отговорност към бъдещето на България.

Президентът съобщи, че е налице упоритост за смяна на здравния модел у нас, като означи плануваните средства и плановете, създадени в Плана за възобновяване и резистентност. По думите на Румен Радев, проектът цели оптималната досегаемост на здравните грижи, внедряване на модерни технологии и професионална реализация на младите лекари в България. Проектите плануват основаване на незабавна помощ по въздуха (HEMS), създаване и съоръжение на районни центрове, в които да се предотврати инвалидизация на нормализираните пациенти, създаване на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, цифрова платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

Държавният глава заяви, че със съдействието на Експертния съвет към благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ президентската институция ще създаде и предложи на Министерството на здравеопазването абстрактен план за основаване на Национален детски рехабилитационен център при построяването на детска болница.

В приветствието си президентът уточни, че пандемията от COVID-19 е разкрила доста проблеми в българското опазване на здравето и ясно е посочила, че в обществото има консенсус за нуждата от дълбока промяна на модела.

Президентът посочи лидерската роля и триумфа на Медицинския университет-София в образованието на младите медици.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР