579 млади лекари, 53 с отличен успех, 3-ма пълни отличници,

...
579 млади лекари, 53 с отличен успех, 3-ма пълни отличници,
Коментари Харесай

Изборът Кого да спасиш и трите принципа, с които Кирил Петков посъветва бъдещите български лекари

579 млади лекари, 53 с отличен триумф, 3-ма цялостни отличници, измежду тях 35 задгранични студенти - това е випуск 2021 на Медицински университет-София, на който през днешния ден публично министър председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев, двама министри, на образованието - Николай Денков, и на опазването на здравето - Асена Сербезова, лекари, професори, някогашни ректори, ръководителят на БЛС Иван Маджаров и ректорът Лъчезар Трайков пристигнаха на крайници в зала 1 на НДК, с цел да участват на връчването на дипломите им и полагането на Хипократовата клетва.

Президентът Радев означи, че за първи път толкоз публични лица са на формалната гала по довеждане докрай на випуска.
 Лъчезар Трайков: Все повече лекари избират да останат в България
Лъчезар Трайков: Все повече лекари избират да останат в България

В предходни години към 60% от младите лекари са завършвали с желанието на емигрират

Ректорът на Медицински университет-София проф. Лъчезар Трайков прикани новозавършилите да помислят какво ги е довело дотук и по какъв начин ще продължат . Изискват се време, старания, превъзмогване на компликации от персонален и обществен темперамент, лекарската специалност е друга от всяка друга професионална реализация, добави той. Трайков акцентира, че е горделив с новия випуск лекари.

Решението се взема дружно с пациента, предложи доктор Иван Маджаров , ръководител на УС на Българския лекарски съюз.
 БЛС се споразумя с Касата за разпределението на икономиите
БЛС се споразумя с Касата за разпределението на икономиите

Средствата ще бъдат изплатени на всеки участник

Министър Сербезова означи, че специалността не е лека и обществото е натоварено с доста упования към нея , и че тя величае, опазва качеството на живота. Отговорностите не са дребни, знанията на подозрения играят основна роля в тази специалност, добави тя и моли за по-висша форма на знание - добрина, емпатия.

Премиерът Кирил Петков уточни, че ще им съобщи една ексцентрична лекция, която е научил от собствен професор в Харвард.

Той изясни на завършващите лекари по какъв начин да вършат най-трудния избор - да вземат решение кой живот да спасят, като описа за правилото на Камп и правилото на Конфуций.

От трите правилото да избираш сред положително и положително, сред неприятно и положително, Петков се спря на третия, най-труден избор, в който би трябвало да се избира сред неприятното и неприятното, а точно - кой живот да спасиш. Поиска студентите да гласоподават с ръка по какъв начин биха постъпили в дадени за образец от него обстановки. Задачата беше с ватман, който кара трен и би трябвало да реши дали да спасят пасажерите, седящ на релсите човек, или двама преминаващи настрана посредством маневрата, която би трябвало да направи - по негови сметки гласоподаваха 40% от студентите, а във втория случай, когато трябваше да бутнат човек от мост, с цел да спасят двама души изпод - не гласоподава нито един. Същият принцип, само че друго решение, заключи той.

На завършващите лекари министър председателят описа и за правилото на Конфуций - с цел да се вземе решение, би трябвало да се поставите на мястото на всеки един от участниците - ватмана, моста, индивида на релсите, би трябвало да обследвате тези обстановки от позиция на този човек, а при положение на лекарите - човек със сърдечен удар, с коронавирус, няма интензивно легло и така нататък Вторият принцип не дава отговор - само че дава позиция, че сте обследвали всички разновидности, сподели Петков. А обичаният му модел бил на Камп - в случай че се махнат всички персонални тласъци при взимане на решение, единствено тогава сте свободни да е вярно, да вземем за пример - по какъв начин би повлияло на вашата известност, на възнаграждение, кариера, семейство. Всички ние знаем кое е вярното вътре в нас решение, би трябвало да се освободим от тласъците, уточни той.

В умозаключение той описа и за сложното решение, което е взел 13 година след лекцията на своя професор при спасяването на алпиниста Боян Петров. Имало 2% възможност да бъде избавен и 20% възможност петимата алпинисти, които са тръгнали да го търсят, да загинат. Той взел решение да ги върне и да спре акцията. Имал втора опция, " каквато рядко се явявала, с цел да избави съвестта " - времето се оправило и летял с хеликоптер, само че се оказало, че Боян Петров не бил на повърхността и няма по какъв начин да бъде избавен. В множеството житейски случаи няма втори късмет, който да ви махне отговорността от съзнанието, безапелационен бе министър председателят.

Той поздрави студентите, пожела им да вземат морални решения, да са горди, че са български лекари и разгласи, че " всички ние разчитаме на тях ".
 Радев черноглед този състав на Висш съдебен съвет да вземе рационално решение за оставка на Гешев
Радев черноглед този състав на Висш съдебен съвет да вземе рационално решение за оставка на Гешев

Очаква бистрота и отчетност и за " Булгаргаз "

Президентът Румен Радев приказва всъщност за проблемите на лекарската специалност - за ниското възнаграждение в специалността и потребността от нова инсталация, както и за средствата за опазване на здравето в Плана за възобновяване и резистентност.

Да създадеш добър доктор е задача, в която Медицински университет е неоспорим водач, сподели Радев и изрече благодарност към управлението на висшето образователно заведение за новите способи, студентите от целия свят.

" Едва ли управлението си спомня различен случай да участва вицепремиер, президент, министър председател, министри. Здравето на българина е във фокуса на държавното управление ", стартира той. Пандемията от ковид оголи проблемите на българското опазване на здравето, че има консенсус за дълбока промяна на българския модел, върна в голяма степен престижа на българския доктор, повдигна въпроси по какъв начин да бъде осъществена трансформацията на този модел, какви средства са нужни, по кои пътища можем да тръгнем, добави президентът.
 Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ
Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ

Той счита, че би трябвало да сме безкомпромисни, тъй като " за права и копенхагенски критерии не се договаря "

Имате опция да работите със модерни технологии, капацитетът ви да бъде осъществен, пожела той и изиска да се оползотворяват добре средствата, събрани от " Българската Коледа ", както грижата на Министерството на здравеопазването за създаване на детска болница да върви дружно с плана за създаване на детски рехабилитационен център.

В края на церемонията новите български лекари поставиха Хипократова клетва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР