579 абсолвенти на Медицинския университет в София положиха клетва и

...
579 абсолвенти на Медицинския университет в София положиха клетва и
Коментари Харесай

579 млади лекари от випуск 2021 получиха дипломите си на официална церемония

579 абитуриенти на Медицинския университет в София поставиха клетва и получиха дипломите си през днешния ден на тържествена гала.

Събитието бе почетено от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова, ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и други

„ Младото потомство медици имат опцията да бъдат дейни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират смяната и приспособяват високотехнологична инсталация към нашите условия, да разпростират водеща изследователска и научна активност в интерес на цялото ни общество “, съобщи в приветствието си към абитуриентите президентът Румен Радев

„ Не се колебая във вашата упоритост, отговорност и триумф, тъй като познавам силата на клетвата – малко са специалностите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора “, съобщи президентът и уточни, че церемонията е освен обред, а отговорност към бъдещето на България. „ Без мощно опазване на здравето ние не можем да си сложим и да осъществим нито една амбициозна национална цел “, добави Румен Радев.

В приветствието си президентът уточни, че пандемията от COVID-19 е разкрила доста проблеми в българското опазване на здравето и ясно е посочила, че в обществото има консенсус за нуждата от дълбока промяна на модела. „ Върна в голяма степен престижа и уважението към българския доктор, само че се сложиха и доста въпроси по какъв начин да бъде осъществена трансформацията “, съобщи Румен Радев.

Министър-председателят от своя страна избра да приказва на младите лекари за значимостта на избора. „ Ще имате избори. Първият вид – каквото и да извършите, все ще е добре. Вторият вид – да избирате сред положително и неприятно, и това е елементарно – избирате положителното. Третият вид – да избирате сред две несгоди “, означи Кирил Петков пред абитуриентите, представен от „ 24 часа “.

Проф. Асена Сербезова пък съобщи: „ Надявам се множеството от вас да останат тук, в страната, която ви приюти и ви даде обучение и в която са вашите учители “.

Д-р Маджаров също изрази вяра младите лекари да останат в България.

„ Където и да работите – дали в България или по света, неизбежно ще се сблъсквате с обстоятелството, че без значение от стремглавото развиване на медицината и науката и при тях съществуват ограничавания, а лекуването при избрани случаи не постоянно е допустимо. Затова помнете: Ние свещенодействаме в региона на медицината, само че не сме богове. Ще има доста случаи, в които ще се сблъскате с крах “, предизвести абитуриентите той. И акцентира, че е изключително значимо младите лекари да бъдат състрадателни, хуманни, да претърпяват страданията на своите пациенти.

Разбира се, към абитуриентите се обърна и ректорът на висшето образователно заведение акад. Лъчезар Трайков. „ Да следваш медицина изисква време, старания и превъзмогване на редица компликации, само че да завършиш медицина единствено по себе си е достижение, тъй като лекарската специалност е по-различна от всяка друга “, съобщи той. Акад. Трайков означи, че последните две години от образованието на младите лекари са минали под знака на пандемията и уточни като ясно доказателство за тяхната професионална подготовка, морал и възприятие за дълг включването им като доброволци в Коронавирус отделенията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР