576 са огнищата на африканска чума в Румъния, най-близкото е

...
576 са огнищата на африканска чума в Румъния, най-близкото е
Коментари Харесай

576 огнища на африканска чума има в Румъния

576 са огнищата на африканска чума в Румъния, най-близкото е на 20 километра от българската граница. Това заяви доктор Даниел Денев от Областната дирекция за сигурност на храните във Варна, съобщи БНР. По предписание на регионалния шеф Стоян Пасев, до края на месеца кметовете на общини и обитаеми места би трябвало да провеждат броене на прасетата в персоналните стопанства, защото огромна част от тях не са регистрирани.
Д-р Денев изясни: "По Закона за ветеринарномедицинската активност би следвало всеки, който отглежда животно да го записва. Проблемът със свинете в задния двор е, че това не са животни, които излизат всекидневно на паша и недобросъвестните стопани ги укриват от нас в къщите си и не ни позволяват. Надяваме се, че поради високата осведоменост на хората ще се осъзнае огромният проблем и да спомагат. Към сегашния миг това са животни, които са свободни от заразно заболяване, само че ние би трябвало да ги знаем, защото ограниченията, в случай че пристигна това заболяване, ще обхване и тези задни дворове и да не ги разбираме тогава ".
До този миг у нас няма африканска чума. По границата ни с Румъния се построява телена ограда с дължина 133 километра.Там ще се пръска и със специфични репеленти с дестилат от вълча урина, които в продължение на месец могат да възпират проникването в страната на диви свине.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР