57% от германците искат ваксинацията срещу Ковид-19 да стане задължителна.

...
57% от германците искат ваксинацията срещу Ковид-19 да стане задължителна.
Коментари Харесай

Рекордно много заразени в Германия. Повечето германци искат задължителна ваксинация

57% от германците желаят имунизацията против Ковид-19 да стане наложителна. Към момента близо 67% са изцяло имунизирани. Но броят на новозаразените е рекордно висок. Защо?

В Германия числата още веднъж се повишават и за втори следващ ден бележат връх: през последното денонощие в страната са регистрирани 37 120 нови инфекции с ковид, а смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 154. Ден по-рано новозаразените бяха съвсем 34 000, а жертвите - 165. Старият връх при болестите беше маркиран на 18 декември 2020.

Защо числата се повишават при близо 67% изцяло имунизирани?

Днес близо 67% от жителите на Германия са изцяло имунизирани. Защо тогава числата още веднъж се повишават и сега са даже по-високи, в сравнение с през същия интервал на предходната година? Според немския институт " Роберт Кох ", тук роля играят най-много два фактора. Първо: ограниченията в страната към този момент са доста по-леки. Така да вземем за пример за разлика от есента на 2020, през днешния ден питейните заведения и клубовете са отворени, а ограничавания на контактите няма. Второ: делът на неимунизираните към момента е висок. Впрочем, на този декор " Роберт Кох " увеличи оценката си за риска при неимунизираните и тези, които към момента не са изцяло имунизирани, от " висок " на " доста висок ".

На фона на високите цифри страхът от болест в Германия не е изключително огромен. Според последното изследване " Дойчландтренд ", извършено по поръчка на обществено-правната телевизия ARD, едвам всеки четвърти в страната се опасява от болест с ковид. " Не съм угрижен толкоз за себе си, тормозя се по-скоро за неимунизираните деца " - по този начин дават отговор 57% от запитаните. А 62% споделят, че се притесняват най-много от тежко протичане на заболяването при по-възрастните хора. 57% обаче са загрижени за това, че на фона на настоящото развиване още веднъж може да бъдат наложени ограничавания. А 58% се притесняват, че клиниките още веднъж може да се окажат свръхнатоварени.

Впрочем, в най-силно засегнатите райони лечебните заведения към този момент са прекомерно натоварени. Факт е, че и имунизирани лица се заразяват с вируса, само че болшинството пациенти в интензивните отделения са неимунизирани лица. А съгласно едно изследване от края на октомври, близо две трети от неимунизираните в Германия не желаят да се имунизират никога и най-малко през идващите два месеца.

На фона на тромавата в последно време имунизационна акция в Германия концепцията за наложителна имунизация среща необятна поддръжка измежду популацията. Според настоящото изследване " Дойчландтренд ", 57% от живеещите в Германия поддържат сходна мярка. 39% са срещу. През август нещата изглеждаха по различен метод: тогава 50% бяха срещу наложителната имунизация, я 46% подкрепяха концепцията.

Според епидемиолози, защитното деяние на имунизацията отслабва след шестия месец - изключително при по-възрастните хора. Затова и в последно време специалисти, а и здравният министър Йенс Шпан молят за слагането на така наречен бустерна доза ваксина. При имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna тя се явява трета доза. При Johnson & Johnson - втора.

Локдаун единствено за неимунизирани?

За хората в Германия, които не желаят да се имунизират, делникът става все по-неприятен. Така да вземем за пример Саксония вкара като първа провинция правилото 2G - т.е. рестриктивните мерки в публичния живот отпадат единствено за изцяло имунизирани или оздравели. Останалите нямат право да посещават да вземем за пример общестевни мероприятия или да вървят на заведение. Причината: в тази федерална провинция броят на новозаразените мощно се повиши.

Същевременно в други провинции отпадна правилото за непрекъснато носене на защитни маски в учебните заведения. Така да вземем за пример в най-многолюдната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2 ноември насам учениците към този момент не са задължени да носят маска на своя чин. В коридорите и другите общи пространства обаче маската остава наложителна. Въпреки частичното унищожаване на ограничаването, доста възпитаници не престават да носят маски и на чина си по лично предпочитание.

От началото на пандемията до края на 4 ноември в Германия са се заразили общо 4 709 488. А броят на смъртните случаи, свръзани с Ковид-19, е 96 346.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР