5679 теста за рак на дебелото черво са направени по

...
5679 теста за рак на дебелото черво са направени по
Коментари Харесай

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „ Заедно против рака на дебелото черво “, осведомиха уредниците на самодейността от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “. Безплатният скрининг се организира пилотно в София в границите на шест месеца – от септември 2022 година до февруари 2023 година Отчетени са 12% позитивни резултати, за които се предлагат спомагателни съвещания и проучвания.

Резултатите от програмата „ Заедно против рака на дебелото черво “ регистрират по-голям интерес от страна на дамите – 66% от всички, тествали се по време на акцията, са дами. Най-високият % тествани е във възрастова група 61-74 година, а цялостната инвестиция в програмата възлиза на 500 000 лева Това стана ясно по време на заключителното събитие, на което бяха показани финалните резултати от програмата и бяха наградени сътрудниците и съидейниците в тази самодейност.

Програмата имаше за цел да помогне на хиляди българи да получат достъп до гратис проучване, което може навреме да алармира за подлото заболяване.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел при онкологичните болести в България. Това е и вторият най-често срещан рак при дамите и третият най-разпространен при мъжете в страната.

,,България е единствената страна в Европейски Съюз, в която се регистрира увеличение на смъртността от рак. Причината за това е, че липсва профилактика и болестта се открива късно, когато възможностите за преживяемост фрапантно понижават. Ето по тази причина е нужно да има ранна диагностика и скринингови стратегии, които да са налични за хората. Изчислено е, че стратегиите за предварителна защита могат да понижат смъртността с близо 30% до 2030 година “, разяснява един от водещите експерти по здравна онкология – проф. доктор Галина Куртева, която дружно с проф. доктор Панайот Куртев и проф. доктор Крум Кацаров е част от Експертния съвет, който поддържа Програмата за скрининг на рака на дебелото черво.

„ Пилотната акция, която осъществихме и финансирахме като частна фондация, е доказателство, че предварителната защита е допустима. Разговорът по тематиката, който предизвикахме, ясно ни демонстрира, че хората желаят да знаят, желаят тази смяна! С пилотната стратегия демонстрирахме, че има работещи механизми, с които можем да променим за по-добро здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните фамилии. Създадохме модел, който си заслужава да бъде подсилен от институциите, и ние ще продължаваме да търсим тяхната поддръжка за осъществяването на Национална скринингова акция за рак на дебелото черво, с цел да може да достигнем до всички българи. Защото цяла България има потребност и тъй като е извънредно време ”, показа Елена Джамбазова, програмен шеф „ Здравеопазване ” във фондация „ Лъчезар Цоцорков ”.

След сполучливия план в София, Фондация „ Лъчезар Цоцорков ” има намерение да разшири обсега на скрининга за рак на дебелото черво на национално равнище през 2024 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР