56% от директорите по ИТ сигурността казват, че вече е

...
Коментари Харесай

Шефовете по ИТ сигурност поемат повече отговорности – и прегарят


56% от шефовете по ИТ сигурността споделят, че към този момент е значимо да станат член на управническия ръб на организацията, в която работят (снимка: CC0 Public Domain)

Много от шефовете по ИТ сигурността в организации от всевъзможен жанр и мащаб поемат от ден на ден отговорности и стават все по-натоварени, твърди ново изследване. Но в това време те не получават право на глас, каквото им се поставя: единствено 14% от всички CISO вземат участие в борда, ръководещ предприятието.

Тъй като ролята на CISO продължава да става все по-ключова, основните шефове по ИТ сигурността (CISO) поемат повече отговорности – както стратегически, по този начин и свързани с риска. Хората на сходни позиции са изправени пред редица персонални опасности, тъй като значимостта на професионалната им роля продължава да пораства.

Ново изследване на компанията за асортимент на чиновници от висшия управителен ешелон Heidrick & Struggles откри, че стресът (59%) и прегарянето (48%) са най-големите персонални опасности за представителите на този тип специалност.

Като цяло огромната част от експертите в сходни позиции се усещат релативно сигурни в своите професионални функции, сочи проучването. Те имат преимуществото да правят работата си, необременени от опасността от кариерен риск, гласи отчетът.

Но прегарянето и стресът, свързани с ролята, „ би трябвало да накарат организациите да обмислят проекти за последователност и/или тактики за задържане, тъй че да не изгубят своите основни експерти по ИТ сигурността ”, се споделя в изследването.

Откъде идват CISO

CISO най-често имат предишен опит в промишленостите на финансовите услуги и технологиите. По отношение на функционалната подготовка множеството идват от ИТ сферата. Все отново се вижда и появяването на други типове функционална експертиза, по-специално софтуерното инженерство, което се е нараснало от 7% предходната година на 10% тази година, съгласно отчета.

77% от хората на позиция CISO са били в сходна роля в продължение на най-малко три години. От тези, които са били основни отговорници по ИТ сигурността за малко – за по-малко от година – две трети идват от предходна роля на CISO. Прави усещане, че най-опитните, т.е. тези, които са били в настоящата си роля пет или повече години, е по-вероятно да са пристигнали от друга роля, друга от всичко, обвързвано с ИТ сигурност.

Драмата с разнообразието

Повечето хора на позиция основен отговорник по ИТ сигурността са мъже и са бели. Това от известно време насам се сочи като огромен проблем. Анализаторите старателно повтарят напоследък, че е нужно в тази специалност да има повече многообразие, т.е. да навлязат дами, чернокожи или латиноамериканци. Сега техният дял е 18%.

Заплатите не престават да порастват

Друго удивително изобретение е, че заплатите на експертите по ИТ сигурност не престават да се повишават. Това, явно, отразява възходящата значителност на тяхната роля в организациите. През актуалната година заплащането на този жанр специалисти се е повишило с 15% спрямо предходната година и с 23% по отношение на 2020 година

CISO с по-малко от една година опит като цяло означават най-голямо нарастване на общото заплащане спрямо тези с дългогодишна процедура, разкрива статистиката.

CISO желаят място в заседателната зала

Само 14% от интервюираните CISO декларират, че вземат участие в корпоративния управнически ръб или най-малко в основния в съвещателен съвет на съответната организация. В по-голямата част тази позиция е на по-ниско равнище и се регистрира пред борда на организацията, което е необичайно за „ основен шеф “ (т.нар. C-ниво).

Това свидетелства за бързото повишаване на кибер-риска – нещо, което в множеството организации не е съществувало до неотдавна, означават от Heidrick & Struggles. В последна сметка в този момент по-голямата част от CISO споделят, че към този момент е значимо да станат член на борда (56%).

Разбира се, тази цел не е лесна за реализиране. Местата в управническия ръб на множеството организации са лимитирани. Самите участници в бордовете имат конкуриращи се цели, които въздействат върху това по какъв начин се образуват празните места.

Ситуацията вероятно ще става още по-сложна отсега нататък, защото… „ Освен всичко, разнообразието в бордовете е приоритет “, споделят анализаторите. Това значи, че и тук ще се намеси тематиката за каузи на дамите, на чернокожите и латиносите, на небинарните и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР