56 медикамента вече ги няма на пазара у нас заради

...
56 медикамента вече ги няма на пазара у нас заради
Коментари Харесай

56 лекарства изчезнаха от аптеките

56 медикамента към този момент ги няма на пазара у нас поради спрян импорт. Това сподели информация на „ Телеграф “ в Изпълнителната организация по медикаментите за предходната година.

В огромна част от случаите повода, посочена от притежателя на разрешението за приложимост, са „ маркетингови проблеми “. Сред изчезналите илачи има хомеопатичен артикул, три типа инсулин, упойки, лекарства за съдови и сърдечни болести, заболявания на дихателните пътища, урологични проблеми и други Вносителите пък са от разнообразни страни, в това число Франция, Германия, Ирландия, Литва.

„ Всъщност всяка година се приключва доставката на десетки медикаменти, като това постоянно не се афишира и обществено. При другите лекарства аргументите са разнообразни, само че най-често са индустриални проблеми. Например при някои е поради неналичието на първични материали – няма опаковки и други “, изясни пред „ Телеграф “ ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеките Николай Костов. Той разяснява и друга значима тематика – тази за цената на инсулина. Преди броени дни огромната компания „ Илай Лили “ (Eli Lilly and Co.) заяви, че ще продава 70% по-евтино лекарството за лекуване на диабет. След това американският президент Джо Байдън съобщи, че и други фармацевтични компании би трябвало да понижат цената и американците не трябва да доплащат повече от 35 $. Това е част от ограниченията за битка с инфлацията, залегнали в техния закон.

Това докара до спекулации, че поевтиняването на инсулина ще се отрази и у нас. Въпреки че „ Илай Лили “ внасят инсулин в България, съгласно Костов той няма да поевтинее. „ Това няма нищо общо с България и не касае нашите пациенти, а е за вътрешна приложимост в Съединени американски щати. С понижението там цената на инсулина ще се приближи до нашата. Причината е, че медикаментите зад Океана са извънредно скъпи и неслучайно американците пътуват до Мексико, където могат да си купят в пъти по-евтини. В момента „ Илай Лили “ доставя у нас хумалог (Humalog), който коства към 235 лв., само че той се поема напълно от здравната каса и е безвъзмезден за пациентите с диабет. По-евтиният вид е хумулин (Humulin), който е към 38-40 лв.. „ Вече не може да се откри люмджев, който е относително безценен и излиза 285 лв. “, изясни още Костов.

В момента други 65 медикамента са включени в Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕПСА). Илачите, които са в листата, имат краткотрайна възбрана за експорт. Сред тях са медикаменти за холестерол, диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, хепатит и хемофилия. Забрана за експорт имат също лекарства, предписвани на трансплантирани пациенти, или такива, претърпели инфаркт, капки за очи, антибиотици, медикаменти за псориазис, паркинсон, онкологични болести и др.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР